Пеликан от спасителния център на зоокъта във Варна се установи

...
Пеликан от спасителния център на зоокъта във Варна се установи
Коментари Харесай

Розов пеликан се установи на Крайбрежната алея във Варна

Пеликан от избавителния център на зоокъта във Варна се откри на Крайбрежната алея. Птицата напълно не е дезертьор. Тя е минала сполучливо лекуване и сама е решила, че е време да се върне в естествения си хабитат, показаха от зоопарка.

Розовият пеликан е дошъл предходната есен в избавителния център с леки пострадвания и изнемощялост. Екипът, грижил се за него, стартира проекти да го върне в естествена среда, само че птицата ги изпреварва и се открива на Крайбрежната алея.

Към момента пернаткото се усеща добре и наподобява в положително здраве, което значи, че би следвало и да се храни добре. Това сподели за Moreto.net инж. Пламена Каразутева, която е зоолог в зоопарка.

Птицата употребява главно риба. От зоокъта приканват хората да не я хранят с нездравословни храни като снаксове, гризки и сладко. Тези неща са извънредно рискови за нея и могат даже да доведат до гибелта й.

За последните няколко години няма различен подобен случаи на птица, напуснала сама центъра.

Розовият пеликан се смята за липсващ като гнездящ у нас. Той е с обсег на крилете до близо 3 метра. Обичайно населява блата, езера, рибарници. Гнезди колониално в обширни тръстикови масиви. Има едно потомство годишно.

Последното сполучливо гнездене у нас е на две двойки в езерото „ Сребърна “ през 2000 година, показват от Българско сдружение за отбрана на птиците.

В България се среща главно по време на миграция, когато хиляди птици се събират за отмора и хранене в Бургаското езеро.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР