Пелагия била необикновено красива, но живеела в грях. Когато епископ

...
Пелагия била необикновено красива, но живеела в грях. Когато епископ
Коментари Харесай

Нестандартно име черпи за необикновено красива грешница

Пелагия била неизмеримо красива, само че живеела в грях. Когато свещеник Нон говорел за страшния съд и спасението на човешките души, видял измежду богомолците Пелагия, която изпитвала блян за смирение.
Написала писмо на епископа, разказала му блудния си живот и желанието да избави душата си.
Той повярвал, дал благословията си и я кръстил. Тя напуснала града и прекарала остатъка от живота си в килия на Елеонската планина. Свети Игнатий Старозагорски е православен страдалец, наследник на Свети Георги Загорски (Старозагорски).
Младият Игнатий, роден Иван, бързо усвоява църковнославянската просветеност, след което става духовник в Рилския манастир при вуйчо си. Баща му по това време е погубен от турци, тъй като отхвърля да промени вярата си. Турците принудително потурчват брачната половинка му и двете му дъщери.
Искат да потурчат и сина, само че той в точния момент съумява да избяга в Румъния. Животът във Влашко е доста сложен за един млад духовник, по тази причина той се завръща назад в България. Установява се в Търново, само че и там турци се пробват да го помохамеданчат. За да избави живота си, Игнатий приема на думи исляма и незабавно бяга в Света гора, където живее в скита на Иверския манастир „ Свети Йоан Предтеча “.
Там се отдава на непоколебим отшелнически живот, само че пред съвестта си, паметта на татко си и пред Христос се усеща неподобаващ. Затова взима решение да почине в името на християнската религия.
Той се явява в съдилището в Цариград, захвърля чалмата на земята и се отхвърля от турската религия. Обесен е на 8 октомври 1814 година Тялото му е изплатено от светогорския духовник, който го придружавал до Цариград, и отнесено в Света Гора.
Празнува Пелагия (или на 4 май).
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР