Пекин. Собственикът на Alibaba смята, че противоречията между двете главни

...
Пекин. Собственикът на Alibaba смята, че противоречията между двете главни
Коментари Харесай

Джак Ма: Търговската война между Китай и САЩ ще продължи 20 години

Пекин. Собственикът на Alibaba счита, че несъгласията сред двете основни стопански системи на планетата са доста дълбоки и че бързото им разрешаване е невероятно. Той е убеден, че те ще останат и след излизането на Доналд Тръмп от Белия Дом.
Най-богатият китаец, създател и притежател на Alibaba Group Holding Ltd. Джак Ма влезе в необикновена за него роля – на предсказател. Той счита, че комерсиалната война сред Съединени американски щати и Китай ще продължи две десетилетия, т.е. повече, в сравнение с всички си мислят. По мнението на Ма, нейните последици ще се окажат доста по-силни и по-дълбоки, в сравнение с предвиждат икономистите, написа електронното издание на съветското списание „ Експерт “ .
Джак Ма смята, че основната причина за въвеждането на мита от Вашингтон не се крие в търговията. В Белия Дом се възползват от митата, с цел да сдържат растежа на китайската стопанска система. Собственикът на Alibaba съпостави настоящата комерсиална война сред Америка и Китай с сходен спор, който Съединени американски щати водят през 80-те години на предишния век с Япония, когато тя, както в този момент Китай, стана втора стопанска система на планетата и стартира да заплашва превъзходството на Съединени американски щати.
Разбира се, Доналд Тръмп няма никакво отрицателно отношение към китайците. Той е бил подбуден към оповестяването на комерсиална война на Пекин от събитията, Например, желанието да редуцира големия недостиг на Съединени американски щати в търговията с „ Поднебесната империя “. Залозите в тази война са високи – битката е за водачество в световната стопанска система.
Джак Ма счита, че Китай би трябвало да укрепи своята стопанска система, с цел да преживее този търговски спор и да придвижи комерсиалните си връзки от Америка в Югоизточна Азия, Африка и други райони.
„ В краткосрочна вероятност бизнесът в Китай, Съединени американски щати и Европа ще се окаже в заплаха “, изясни той на среща с вложителите в Alibaba. „ Тази работа (войната) ще продължи дълго. Тя няма краткосрочно решение “.
Ма призна, че Alibaba също понася огромни загуби от комерсиалната война, само че той е убеден, че компанията освен ще издържи, само че ще се върне на върха.
От друга страна, комерсиалната война ще даде невиждани благоприятни условия на тези компании, които съумеят да извлекат изгода от нея. Джак Ма прикани управлението на страната и Комунистическата партия да преглеждат развилата се сега обстановка не като рецесия, а като опция за преразглеждане на политиката в областта на стопанската система. Китайската стопанска система, убеден е той, би трябвало да бъде по-открита.
Прогнозата за двадесетгодишна комерсиална война прозвуча броени часове, откакто Пекин разгласи ответни ограничения на митата върху артикули на обща стойност 200 милиарда $. Реакцията на китайците беше предсказуема – те също покачиха ставките, само че върху артикули на по-малка стойност – 60 милиарда
Джак Ма е китайски родолюбец. Той допуска, че в отговор на новото покачване на ставките върху китайските артикули, Пекин би трябвало да трансферира бизнеса от Америка в други райони и страни.
Собственикът на Alibaba е утвърден престиж в Китай и по тази причина всички се вслушват в неговото мнение. След срещата на Ма с президента Тръмп през предходната година, той даже беше описван като дипломат на Китай в Съединени американски щати. Между другото, на тази среща той даде обещание на събеседника си да сътвори в Америка един милион работни места до 2021 година, само че в четвъртък, 20 септември, той върна обещанието си обратно. Ма, който разгласи, че ще излезе от Alibaba през 2019 година, е убеден, че осъществяването на обещанието да сътвори нови работни места не може да бъде изпълнено поради комерсиалната война сред Съединени американски щати и Китай.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР