Пекин ще си отмъсти на Хонконг, предрича британският в. Файненшъл

...
Пекин ще си отмъсти на Хонконг, предрича британският в. Файненшъл
Коментари Харесай

Файненшъл таймс: Пекин ще си отмъсти на Хонконг

Пекин ще си отмъсти на Хонконг, предсказва английският в. " Файненшъл таймс ", предупреждавайки, че космополитният азиатски град, готвещ се за идните ответни ограничения, няма в никакъв случай повече да бъде същият, предава Българска телеграфна агенция.

В Китай има афоризъм, означаващ " да отмъстиш, когато пристигна подобаващият миг " и водачите в Пекин го употребяват, обсъждайки хонконгския проблем. Досега китайските представители използваха най-вече спогодителен звук, само че даже в случай че митингите спрат незабавно, централните управляващи ще си разчистят сметките. Градът в никакъв случай няма да бъде още веднъж същият, предизвестява английското издание.

Протестиращите, осведомени с китайската история, са наясно с идните ответни ограничения, което придава на тяхното придвижване нихилистична нотка. " Ако ние изгорим, ще горите с нас ", гласи един от най-често срещаните лозунги, написани със спрей по стените на централния бизнес квартал.

От своя страна, ръководещата Комунистическа партия също научи значим урок от реакцията си на предходния кротичък митинг през 2014 година, който докара до стягане на хватката на Пекин над Хонконг, в това число ответни ограничения против водачи на придвижването, локални политици и медии. Изводът на централните управляващи от последните месеци на неодобрение в самостоятелния град е единственият вероятен в властническа система: че предходният път са работили прекомерно меко. Когато моментът назрее, те би трябвало да работят безкомпромисно, с цел да санкционират Хонконг. Също като в Китай след 1989 година хонконгската просветителна система ще бъде изменена, с цел да пропагандира " патриотични " хрумвания, " ненадеждните " служители и съдии ще бъдат заменени, медиите ще бъдат сложени под надзор, а предприемачите ще би трябвало да демонстрират преданост. Вероятни са всеобщи арести и надзор над интернет. Това е най-хубавият сюжет, в случай че митингите спрат незабавно - което е малко евентуално.

Реалностите на комунистическото ръководство не разрешават отстъпки на недоволни провинции. Ако Си Цзинпин отстъпи в този момент, какво ще стане с други градове? Ако не накаже строго територията, останалата част от страната и политическите му врагове ще усетят уязвимост, а няма да приветстват неговата въздържаност.

Точно тъй като усещат какво следва, жителите на Хонконг евентуално няма да се върнат спокойни към естествения си живот. Никоя страна не може да отстъпи и шансът за поява на бойци по улиците на Хонконг нараства с всеки минал ден. В този случай обаче хонконгската полиция евентуално ще избере да се причисли към протеста. Колкото и да е ненавиждана сега, полицията се състои най-вече от говорещи кантонски локални поданици, до момента в който армията е формирана от говорещи мандарински китайски бойци от Севера, акцентира " Файненшъл таймс ".

Подобен сюжет евентуално ще лиши Пекин от лукса да избере по какъв начин и по кое време да накаже града. Но отмъщението доближава, предизвестява английското издание.

Наложената от управляващите възбрана да се носят маски по време на митингите може да е началото на ответните ограничения, написа в. " Ню Йорк таймс ". Когато хонконгската лидерка Кари Лам я разгласи, тя акцентира, че градът не е в изключително състояние. Това обръщение беше деликатно преценено, целейки да покаже, че държавното управление взема ограничения за отбрана на публичната сигурност, без да провокира повече принуждение.

Освен това пропекинските водачи и политици, от умерените като Лам до поддръжниците на твърда линия, са решени да се оправят с размириците и да не дават на централното китайско управление причина да се намеси.

Опитите за възобновяване на реда, без да се стига до повече митинги, ще бъдат обаче затруднени. Местните водачи обмислят налагането и на други ограничения, само че внезапно различаващите се оценки на възбраната за маските акцентират какъв брой мъчно би било постигането на компромис сред локалното държавно управление и протестиращите: за висшето управление, възбраната беше сдържан метод, избягващ препоръчаните надалеч по-екстремни ограничения. За протестиращите това е демонстрация на най-големите им страхове, намаляване на гражданските свободи, които разграничават полуавтономната територия от останалата част на Китай и симптом, че Пекин ще окаже още повече въздействие върху града.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР