Пекин с гордост представи най-новата си разработка в областта на

...
Пекин с гордост представи най-новата си разработка в областта на
Коментари Харесай

Китай представя първия си суперкомпютър със собствена архитектура

Пекин с горделивост показа най-новата си разработка в региона на суперкомпютрите – Tianhe Xingyi, основан от експертите от Националния център за суперкомпютри в Гаунчжоу. Той превъзхожда своя предходник Tianhe-2 по всички основни индикатори, което значи, че машината евентуално ще бъде измежду 10-те най-бързи суперкомпютри в света. Но не това е значимото, а фактът, че центърът в Гаунчжоу е под глобите на Съединени американски щати към този момент 7 години, а архитектурата на Tianhe Xingyi е проектирана безусловно от нулата от китайските инженери. Китай особено акцентира, че всички опити на Съединени американски щати да лимитират софтуерното му развиване са безполезни.

От 2013 година насам Tianhe-2 оглавява листата на 500-те най-бързите суперкомпютри в продължение на три поредни години, до момента в който през 2016 година държавното управление на Съединени американски щати не включи в черния лист Националния университет за отбранителни технологии, който е разработчик на системата. На разработчиците бе стеснен достъпът до основните процесори на Intel. Това беше тласък за създаването на лична архитектура за суперкомпютър.

Липсата на подробна техническа информация за опциите на новата машина дава мотив за догатки и прогнози. Забележката на Лу Ютун, шеф на Центъра, че Tianhe Xingyi ще бъде отговор на възходящите потребности на другите промишлености от изчислителната мощност, единствено подхранва любознанието. Според него новият суперкомпютър ще играе значима роля в разбора на огромни размери от данни и образованието на огромните езикови модели на изкуствения разсъдък, написа Gizmo China.

Точните спецификации на новия суперкомпютър не са известни, само че съгласно Лу Tianhe Xingyi превъзхожда досегашния модел Tianhe-2, една от най-бързите изчислителни машини в КНР, във връзка с изчислителната мощ, мрежовата успеваемост, потенциала на паметта и продуктивността на приложенията.

Разработването на суперкомпютри в КНР стартира през 80-те години на предишния век и от този момент страната напредва доста бързо. През 2010 година се появи Tianhe-1A, който зае първото място в света. Надявайки се да преодолее евентуалните софтуерни ембарго и да сътвори опция на продуктите на Intel и AMD, Китай създаде свои лични процесори, какъвто е да вземем за пример „ Lunsun “.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР