Пекин/Рияд. Китайският президент Си Дзинпин скоро ще пристигне на визита

...
Пекин/Рияд. Китайският президент Си Дзинпин скоро ще пристигне на визита
Коментари Харесай

The Jerusalem Post: Си Дзинпин ще посети Саудитска Арабия на фона на студените отношения между Рияд и Вашингтон

Пекин/Рияд. Китайският президент Си Дзинпин скоро ще дойде на аудиенция в Саудитска Арабия, може би даже тази седмица, както демонстрират известията в медиите, удостовери саудитски източник пред The Media Line, без да показва съответна дата, написа The Jerusalem Post .

Очаква се той да посети Рияд, Джеда и планувания мегаполис Неом на брега на Червено море.

Източникът чака, че визитата „ ще бъде белязано от подписването на няколко стопански съглашения в редица посоки, най-много енергийна и продоволствена сигурност, в допълнение към няколко съглашения в разнообразни области на науката и други “.

В хода на визитата може да бъде оповестено решение на Кралството да продава нефт на Китай против неговата валута юан, в допълнение към военните съглашения.

Обемът на търговията сред двете страни доближи 87 милиарда $ през 2021 година, като Саудитска Арабия е най-големият експортьор на нефт за Китай, изпреварвайки Русия.

Китай осъществя инфраструктурни планове в Саудитска Арабия на стойност 40 милиарда $ през 2014-2019 година, като двете страни се стремят да засилят икономическото съдействие посредством съгласуваност на стратегическата рамка на Саудитска визия 2030 и китайската самодейност „ Един пояс, веднъж “.

Отношенията сред Саудитска Арабия и Китай

Ахмед ал-Фарадж, саудитски професор по интернационалните връзки, сподели пред The Media Line, че „ идното посещаване, в случай че се реализира, ще има огромни последствия, най-много поради студения интервал в връзките сред Саудитска Арабия и Съединени американски щати, който се отразява в ролята на Вашингтон в района. ”

„ Това посещаване ще бъде ясно обръщение, че Саудитска Арабия има стратегически съдружници, разнообразни от Съединените американски щати, и че тя е мощна страна, която не може да не се съобразяваш в Близкия изток “,обяснява специалистът.

Той добави: „ Китайско-саудитските връзки са постоянни. Те не са прекосявали през никакви земетресения, а по-скоро се усъвършенстват годишно, защото Китай не се стреми към военна или саботажна роля в района, а по-скоро търси стопански вложения и планове и третира Саудитска Арабия като същински сътрудник, което устройва страните от Персийския залив “.

Той означи, че светът се движи към многополюсна конструкция на властта поради слабостта на европейските страни, руско-украинската война и изключително невижданата уязвимост на Съединените щати и тяхната вътрешна и външна политика.

„ Това е действителна опция за Китай и страните от Близкия изток, те могат да се възползват доста от момента, изключително откакто Китай съумя да се трансформира в една от най-големите страни експортьорки в света “, споделя Фарадж.

Адел Абдула, саудитски стратегически анализатор и специалист по интернационалните връзки, съобщи пред The Media Line: „ Балансът на световните сили се трансформира, само че това няма нищо общо с визитата на китайския президент в Рияд “.

„ Винаги има визити сред Саудитска Арабия и Китай на всички равнища. Китай е значима страна, а Саудитска Арабия е страна със стратегическа тежест в района, света и енергийните пазари. Саудитският престолонаследник направи предходно посещаване в Китай [през февруари 2019 г.], а китайският президент посети Саудитска Арабия [през януари 2016 г.] “, напомня той.

„ Саудитска Арабия е на прага на по-големи планове, които се нуждаят от вложения и партньорства с други страни, а техническото съдействие е доста значимо за идващия стадий “, прибавя специалистът.

„ Светът също е на прага на огромни стопански промени и сигурно ще има значими полемики за бъдещата стопанска система на двете страни и по какъв начин да се усили съдействието сред тях “, продължи Абдула.

„ Медиите сигурно ще се възползват от това посещаване, с цел да се опитат да го свържат с охлаждането на връзките сред Саудитска Арабия и Америка, само че това не е правилно. Имаше визити и непрекъсната връзка [с Китай] макар силата на връзките, даже когато президентът Доналд Тръмп беше отпред в Америка “, сподели той.

„ Саудитска Арабия уголемява стратегическите си връзки отдавна и има стратегически връзки с всички другарски страни и затова това посещаване не е проява против никого, а по-скоро цели развиването на ползите сред двете страни и постигането на изгода за тях “, обобщава Абдула.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР