Пекин призовава Съединените щати да спазват принципа за единен Китай“

...
Пекин призовава Съединените щати да спазват принципа за единен Китай“
Коментари Харесай

Китай призова САЩ да отмени незабавно плановете за доставка на оръжие за Тайван

Пекин приканва Съединените щати да съблюдават правилото за „ обединен Китай “ и неотложно да анулира проекта си за продажба на въоръжение на Тайван, както и да приключи всевъзможни военни контакти с острова. Това съобщи на брифинг представителят на китайското външно министерство, представен от РИА Новости.
Държавният департамент на Съединени американски щати утвърди предлагането да продаде на Тайван танкове M1A2T Abrams и портативни зенитно-стрелкови комплекси Stinger, както и друго съответстващо съоръжение.Сделката надвишава сумата от 2 млн. $, съобщи БГНЕС.
Тайван желае да закупи 108 танка със специфична трансформация, 14 гъсенични бронирани ремонтно-евакуационни машини M88A1, 16 влекачи, както и повече от 300 картечници, разнообразни муниции и съоръжение за военната техника. Одобрена е вероятната продажба на над 250 комплекта противозенитни ракетни комплекси Stinger на сумата от към 223 млн. $.
„ Тайван остава неотменна част от територията на Китай. Никой не трябва да подценява решимостта на държавното управление и народа на Китай да пази държавния суверенитет и териториалната целокупност на страната, както и да се опълчи на външна интервенция “, съобщи китайският посланик.
Той добави, че приканва Съединени американски щати да съблюдава правилото за „ обединен Китай “, да анулира проектите за продажба на въоръжение и да приключи всевъзможни военни контакти с Тайван, с цел да се избегне нанасянето на щета на двустранните връзки и на стабилността в региона на Тайванския проток.
Министерството на външните работи на Китай неведнъж е определял тайванския въпрос като най-чувствителната тематика в двустранните връзки със Съединените щати. Пекин следи деликатно връзките на други страни с Тайван, който счита за своя територия. Китайските управляващи нееднократно са протестирали пред Съединени американски щати поради доставката на оръжие за острова.
Официалните връзки сред държавното управление на Китай и островната провинция са прекъснати през 1949 година откакто претърпелите проваляне в гражданската война сили на Гоминдан отпред с Чан Кайши минават в Тайван. Деловите и неофициалните контакти сред островната и континенталната част на Китай се възобновяват в края на 80-те години на предишния век. От началото на 90-те години страните стартират да контактуват между тях благодарение на неправителствени организации.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР