Пекин. Президентът на Китай Си Дзинпин проведе среща с Пекин

...
Пекин. Президентът на Китай Си Дзинпин проведе среща с Пекин
Коментари Харесай

The South China Morning Post: Си Дзинпин към Хенри Кисинджър: Китай и САЩ трябва да дефинират точно стратегическите си намерения

Пекин. Президентът на Китай Си Дзинпин организира среща с Пекин с ветерана на американската дипломация Хенри Кисинджър, който дойде в азиатската страна с последния пакет оферти на Вашингтон за намаляване на напрежението сред двете страни, оповестява англоезичното китайско издание The South China Morning Post .
В рамките на диалога в китайската столица, Си Дзинпин акцентира, че двете страни би трябвало доста „ тъкмо да дефинират “ стратегическите си планове с оглед изострянето на двустранните търговски връзки. Посланието му евентуално е последното, което насочва преди срещата му с президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп по-късно този месец.
Китайският президент увери някогашния американски държавен секретар, че Пекин би желал да позволи проблемите си със Съединени американски щати посредством разговор, само че в същото време акцентира, че Вашингтон би трябвало да почете ползите и определения път на развиване на Пекин.
„ От известно време в Съединени американски щати има негативни мнения против Китай, което е почтено за внимание ", съобщи Си Дзинпин пред 95-годишния гуру на външната политика. „ Китай се ангажира да работи със Съединени американски щати за отбягване на борбата и за реализиране на взаимно почтително съдействие, от което двете страни ще завоюват ", добави китайският президент.
Кисинджър, който беше на посещаване в Пекин след стопански конгрес в Сингапур по-рано тази седмица, съобщи на собствен ред, че Китай и Съединени американски щати би трябвало да проявят стратегическо мислене и да открият вероятност за по-добро схващане, разширение на взаимните ползи и ръководство на разликите им.
На обособена среща външният министър Ван И също акцентира пред Кисинджър, че комерсиалната борба може да бъде решена посредством разговор. В отговор американският посланик акцентира, че Пекин не трябва да бъде обсъждан като противник на Вашингтон.
Посещението на Кисинджър - прочут с посредничеството си за срещата сред Ричард Никсън и Мао Цзедун през 1972 година, проправила пътя за установяването на публични дипломатически връзки сред Китай и Съединени американски щати, се преглежда като част от подготовката за срещата на върха сред Си Дзинпин и Доналд Тръмп в коридорите на форума на Г-20 в Аржентина. Надеждите се, че договарянията сред двамата ще доведат до самобитно помирение в комерсиалната война сред Съединени американски щати и Китай.

Превод и редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР