Пекин обещава на населението да сложи край на бедността до

...
Пекин обещава на населението да сложи край на бедността до
Коментари Харесай

Китай обещава да ликвидира бедността в страната до една година

Пекин дава обещание на популацията да постави завършек на бедността до една година, заяви в. " Независимая газета ".

Политбюро на Централен комитет на Китайската комунистическа партия (ККП) разиска на съвещание в Пекин държавен отчет за Народното събрание, чиято сесия стартира в петък. Одобрението на проектите, признати от партийното управление, протича всекидневно без спънки. Този път законодателите и сътрудниците им от консултативния орган обаче се събират в сложен за страната миг, предава Българска телеграфна агенция.

Пандемията докара до внезапен стопански спад. Обвиненията против Китай от страна на Съединени американски щати и техни съдружници подкопават интернационалния му авторитет.

Поднебесната империя съумя в общи черти да спре разрастването на епидемията. Но както сочат известия от Ухан и Североизточен Китай, остава рискът от втора вирусна вълна. На този декор ръководителят на КНР Си Цзинпин направи през последните седмици няколко инспекционни обиколки из страната. За последно посети провинция Шанси. Китайски медии оповестиха за негови срещи с елементарни чиновници и партийни функционери.

Директивите му включваха два момента. Първо, би трябвало да не се губи зоркост, другояче вирусът ще се развихри още веднъж. Второ, би трябвало да се изпълнят дилемите за развиване на стопанската система, набелязани за годината. Сиреч без значение от пандемията задачата си остава същата - още тази година, в навечерието на 100-годишнината от основаването на ККП, в страната да се построи " относително заможно " общество. Не бива да се губи нито минута, подреди Си.

С инспекционните си обиколки в провинциите водачът се стреми да даде звук на идните сесии на Общокитайското заседание на народните представители (парламента) и на настоящия паралелно с него консултативен орган - Народния политически съвещателен съвет. Двата органа, олицетворяващи концепцията за народна власт, изповядвана от Компартията, ще заседават в миг, когато КНР се сблъсква с невиждано предизвикателство. Това бе първо болестта, покосила голяма маса хора, след това и внезапният спад в стопанската система, какъвто страната не познава от 1976 година, когато умря Мао Цзедун.

По данни на формалната статистика през първото тримесечие на годината стопанската система на Китай се е свила с 6,8 на 100. Освен това има заплаха комерсиалният спор със Съединени американски щати да прерасне в студена война от световен мащаб. Това крие риск тези браншове от китайската стопанска система, които са насочени към външния пазар, да изгубят доста свои търговски сътрудници.

Реално ли е да бъдат реализирани главните обществени цели, сложени от Комунистическата партия? Алексей Маслов, и. д. шеф на Института за Далечния изток към РАН, означи пред " Независимая газета ": " Вече няколко години Китай слага задачата да се построи общество на " междинната имотност " или на " междинното ниво ". Такава е стратегическата цел на ККП. Изпълнението на тази задача в действителност не е застрашено от икономическия спад с 6,8 % през първото тримесечие ".

По думите на специалиста Китай, първо, бързо се възвръща и през второто тримесечие е почнал така наречен отскок на пазара. " До края на годината индустрията очевидно ще се възвърне. Тоест ще стигне равнище даже над 100 % по отношение на предходната година на практика във всички сфери. Второ, възобновяване ще стане посредством оптимално поощряване на вътрешния пазар - даване на заеми и доста огромна ликвидност. Това е общоприетата тактичност на Китай, потвърдила се още през 2008-2009 година Трето, икономическият спад би бил драматичен за Китай, в случай че той бе единствената страна, потърпевша от ковид. Ударени бяха обаче всички пазари по света, а Китай се възвръща по-бързо от останалите. И отново е настоящ и издирван като стопански дейна мощ ", обобщи Маслов.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР