Пекин. Народноосвободителната армия на Китай (НОАК) за първи път показа

...
Пекин. Народноосвободителната армия на Китай (НОАК) за първи път показа
Коментари Харесай

ТАСС: Китай за първи път показа редица нови оръжия на военния парад по случай националния празник

Пекин. Народноосвободителната войска на Китай (НОАК) за първи път сподели редица нови въоръжения на парада по случай 70-тата годишнина от образуването на Китайската национална република (КНР), заяви сътрудник на ТАСС от трибуната на площад Тянанмън.

Ракетно въоръжение
Една от най-очакваните министър председатели стана новата междуконтинентална балистична ракета (МБР) DF-41 (Дънфен-41, или CSS X-10 по класификацията на НАТО). По-рано тя в никакъв случай не е взела участие в тържествени паради.
МБР е оборудвана с отделяща се бойна глава, която включва от 10 до 12 нуклеарни блока с самостоятелно ориентиране. Според разнообразни оценки, оптималният обхват на полета на DF-41 е към 14 хиляди километра, което я прави една от най-далекобойните балистични ракети в света.
Още една значима оригиналност на парада стана демонстрацията на балистичната ракета със междинен обхват DF-17, която се употребява за въвеждане на заложената височна на хиперзвуковия глайдер DF-ZF (по-рано е употребявано обозначението WU-14). Предполагаемо, обсегът на деяние на апарата е 12 хиляди километра.
Следващата премиера беше на свръхзвуковата стратегическа крилата ракета CJ-100. Както писаха по-рано китайските медии, тя може да се употребява за унищожаването на добере укрепени цели и подземни бункери.
В същото време източник на хонконгското издание South China Morning Post заяви, че CJ-100 към този момент е на въоръжение в НОАК и е предопределена за заличаване на огромни морски цели. Обсегът на деяние на ракетата е към 2-3 хиляди км.

Безпилотни апарати
Още един ослепителен миг от наземната част на парада бе демонстрацията на най-новия ударен дрон GJ-11. Той е основан с потребление на стелт технология и с изключение на директно заличаване на цели, той може да се употребява за осъществяване на далечно разузнаване и прихващане.
Известно е, че дронът се създава от 2009 година, а първият му полет е през 2013 година, само че по-голямата част от тактико-техническите му характерности остават незнайни.
Друга оригиналност беше свръхзвуковият разследващ безпилотен летателен уред WZ-8. Предполага се, че по време на неговото създаване са били употребявани технологиите на няколко сходни американски височинни азузнавателни летателни апарата Lockheed D-21, паднали в средата на XX век в Китай.
Също по този начин бе показан и безпилотен подводен уред HSU001. Той е предопределен за далечно подводно разузнаване и събиране на информация.

Бомбардировач
Наблюдателите означиха появяването във въздушната част на парада на нова трансформация на стратегическия бомбардировач H-6N (последната трансформация на основата на руския Ту-16). Една от отличителните особености на бомбардировача е съществуването на кол за зареждане във въздуха, което доста ще усили радиуса на деяние на самолета. Той е създаден като притежател на стратегическата крилата ракета DF-10A, чийто обхват е към 2 хиляди километра.
В днешния церемониал участваха 15 хиляди военнослужещи, както и 160 бойни самолета и 580 единици военна техника. Това е най-големият церемониал в историята на Китай.

Превод и редакция: Иван Христов

Още военни вести четете в профилираното издание на Фокус " Военни вести "
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР