Пекин намери необичаен начин да се възползва от енергийната криза,

...
Пекин намери необичаен начин да се възползва от енергийната криза,
Коментари Харесай

Китай се научи да печели от енергийните проблеми на Европа

Пекин откри необикновен метод да се възползва от енергийната рецесия, която изпитва Европейският съюз. Той интензивно препродава американски ВПГ в Европа, печелейки стотици милиони долари от него единствено с една доставка. Най-вероятно той прави същото с съветския ВПГ. И това е единствено една от изгодите за Китай. Какви са другите от руско-европейския спор?

Докато Европейският съюз затваря заводи една след друга и се потапя в криза на фона на невиждана икономическа рецесия, най-малко две страни печелят добре. Това са Съединени американски щати и Китай. Вече писахме какви изгоди извличат Щатите от европейците. Сега да забележим какви изгоди получава Китай.

Първо, редица китайски енергийни компании започнаха да вършат непредвидени облаги посредством препродажба на ВПГ в Европа, което оказва помощ на последната да попълни запасите си за зимата. За разлика от Съединени американски щати, които изнасят ВПГ, Китай е вносител на газ. Въпреки това, енергийната рецесия в Европа, както и блокирането в самия Китай, което понижи потреблението на сила, доведоха до необикновен модел.

Факт е, че в разгара на комерсиалната война Съединени американски щати принудиха китайските компании да сключат няколко дълготрайни контракта за доставка на американски ВПГ. Тогава щатите бяха възмутени, че Пекин внася малко американски артикули, тъй че принудиха китайците да поправят този миг посредством газови покупко-продажби. В допълнение, 25-годишните контракти с Китай разрешиха на американците да построят нови терминали за полутечен природен газ на стойност няколко милиарда $ по крайбрежието на Мексиканския залив, позволявайки на страната да изнася повече газ.

През последните години този газ не беше непотребен за Китай, в противен случай, китайските компании ометоха от пазара целия свободен ВПГ (извън договори). Но през 2022 година обстановката се промени.

Търсенето на газ в Китай е намаляло внезапно и е належащо да се изпълнят договорите за закупуване на американски ВПГ. Пекин откри елегантно решение: той стартира да препродава ненужните танкери най-вече в Европа. В последна сметка, когато ВПГ в Азия коства 1000-1500 $ за хиляда кубически метра, в Европа - 2000-2500 $, тогава изгодата от препродажбата е явна. Газовозите даже не стигат до Китай, а напряко отиват в Европа.

През първите осем месеца на тази година 19 американски кораба с пропан-бутан са дебаркирали в Китай в съпоставяне със 133 през същия интервал на предходната година, оповестиха западни медии. Заслужава обаче да се означи, че не е несъмнено, че всички тези кораби са пристигнали предходната година по дълготрайни контракти. Китай купува ВПГ освен по дълготрайни контракти, само че просто купува свободните количества от пазара.

Китайската ЕНН, да вземем за пример, ще изпрати танкер на 18 октомври, с цел да донесе американски газ от завода за полутечен природен газ “Сабин Газ ” на брега на Мексиканския залив. Но вместо на източното крайбрежие на Китай, този транспортен съд ще доставя ВПГ в Европа. Анализаторите считат, че единствено от тази доставка китайската компания ще реализира облага от 110-130 милиона $ въз основата на пазарните цени. Съобщава се, че китайската ЕНН препродава 0,9 милиона метрични тона от целия ВПГ, контрактуван от Съединени американски щати тази година, съгласно неофициални данни.

„ Ние препродаваме американски товари. Позволено е и цените са положителни “, споделя Ву Цонън основен икономист в “Петро-Чайна ”.

Но е мъчно да се пресметна тъкмо какъв брой газовози с американски ВПГ ще изпрати в Европа Китай тази година. Въпреки че съгласно някои данни е допустимо да се реши мащабът. През първите осем месеца на тази година Китай е изнесъл към четвърт милион метрични тона ВПГ за Европа и Азия на стойност 449 милиона $ по отношение на 7,3 милиона $ предходната година, съгласно данните на митниците. Но тези данни надали са цялостни, тъй като продавачите не постоянно са основани в Съединени американски щати или Китай, също така цените на ВПГ са по-високи тази година.

„ Китай най-вероятно печели от препродажбата освен на американски ВПГ, само че и на всеки различен. Например китайска компания има контракт за доставка на 3 милиона тона ВПГ годишно от Ямал. Мисля, че Китай евентуално ще препродаде повече съветски ВПГ на европейците. Смята се, че Пекин прави това с доста снабдители на гориво “, споделя Игор Юшков - специалист във Финансовия университет към съветското държавно управление.

Втората изгода за Китай от европейската рецесия е, че той от ден на ден купува тръбопроводен газ от Русия. „ Тази година 10 милиарда кубически метра повече ще бъдат доставени в Китай посредством „ Силата на Сибир “, споделя Игор Юшков. Доставките в това направление доста надвишават първичния проект. Русия също се интересува от растежа на размерите, защото растежът на доставките за Китай леко изглажда срив в Европа. И Китай, който печели като цена. „ Това е в случай че не най-евтиният газ, то един от най-евтините, които Китай получава. В края на краищата цената на газа в контракта с Китай зависи от цената на петрола с закъснение от девет месеца. Приблизително съветският тръбопроводен газ коства на Китай 400-800 $ за хиляда кубически метра “, споделя Игор Юшков. ВПГ коства на китайците най-малко 1000-1500.

Освен това разликата сред Европа и Русия в газовия бранш играе в интерес на Китай. Всичко, което той може да направи, е да гледа и да чака, до момента в който Русия няма друга опция, с изключение на да подпише контракти с Китай за спомагателен експорт посредством новия водопровод „ Силата на Сибир-2 “. Това е третата евентуална победа на Пекин. „ Съединени американски щати вършат всичко, с цел да разрушат връзките сред Европа и Русия в региона на газа, в това число взривяване на инфраструктура. За Китай това значи, че Русия има все по-малък избор какво да прави. Затова Пекин се пробва да изкопчи ниски цени от “Газпром ” както за „ Силата на Сибир 2 “, по този начин и за други планове “, споделя Юшков.

Четвъртата китайска изгода е, че енергийната рецесия принуди Европа да изостане от Китай в дневния ред на климата. Това развърза ръцете на Пекин и той фрапантно усили вътрешното произвеждане на въглища. Именно растежът на производството на въглища понижи вътрешното търсене на газ в страната. „ Освен това Китай получи опция да купува съветски въглища с отстъпка. Всички наши пътища на изток са цялостни с въглища “, споделя Юшков.

През цялата година Китай изгаря по-евтини въглища вместо безценен газ. Това понижава индустриалните разноски на китайските артикули и ги прави по-конкурентоспособни на международния пазар спрямо европейските.

В Европа доста предприятия, в противен случай, са затворени, тъй като са принудени да черпят прекомерно скъпа сила. „ Това отстранява един от съперниците на Китай на международния пазар “, споделя Юшков. По-добрите условия за китайския експорт са петата изгода.

Шестото преимущество на КНР е, че в случай че енергийната рецесия в Европа докара до деиндустриализация на стопанската система на Европейски Съюз, тогава европейската промишленост ще избере нов дом, в това число Китай. Но тук Китай ще би трябвало да се конкурира със Съединени американски щати за европейски фабрики, счита Юшков.

„ Сега най-хубавото място за произвеждане на артикули във връзка с разноските за сила са Съединените щати. Тук газът е по-евтин, а общата цена на силата е по-ниска. Съединени американски щати са производител на газ и експортьор на ВПГ, до момента в който Китай въпреки всичко е чист вносител на ВПГ ”, споделя специалистът. От друга страна, Китай има своите преимущества, прибавя Юшков. Първо, силата тук въпреки всичко е по-евтина, в сравнение с в Европа. Второ, Китай може да понижи налозите за новите вложители и да обезпечи по-евтина работна ръка от Съединени американски щати.

Любопитно е, че Китай, който тази година оказва помощ на Европа, като препродава своя ВПГ, може незабавно да я лиши от тази поддръжка. Ако търсенето на газ в Китай се усили, да вземем за пример заради премахването на карантините или студеното време през зимата, тогава Европейски Съюз ненадейно ще загуби част от доставките си за ВПГ. Защото Китай ще стартира да тегли суровината към себе си. Юшков предизвестява, че Съединени американски щати също могат да лимитират износа на газ за Европа, в случай че да вземем за пример самите те имат тежка зима или някой цех за полутечен природен газ се повреди. „ Въпреки това Европа е главен пазар за китайски артикули. Следователно Китай също не се нуждае от гибелта на европейската стопанска система “, заключава специалистът. Съединените щати във връзка с Европа изхождат от същите съображения - въпреки всичко някой би трябвало да продава стоките си.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР