Пекин намекна на Съединените щати да не се намесват в

...
Пекин намекна на Съединените щати да не се намесват в
Коментари Харесай

Китай с нов призив за обединение с Тайван

Пекин загатна на Съединените щати да не се намесват в връзките му с Тайпе


Островът не приема модела “една страна, две системи ”


Китай си резервира правото да употребява мощ, с цел да сложи Тайван под собствен надзор, само че ще се стреми към спокойно обединяване с острова, който има ярко бъдеще под китайско ръководство, съобщи китайският президент Си Цзинпин, представен от Агенция Франс Прес. Тайван е най-чувствителният въпрос за управляващите в Пекин, които го считат за своя свещена територия. С изявлението си по случай 40-годишнината от стоплянето на връзките с Тайпе Си ускорява натиска, който поде откогато Цай Ингвен стана президентка на Тайван през 2016 година Тя изрично отхвърли апела на Си Цзинпин и вместо това предложи Китай да прегърне демокрацията.

Китайският водач съобщи, че обединяването би трябвало да стане в границите на политиката на обединен Китай. Официалното име на Тайван е Република Китай, приета едвам от 16 от 193 членки на Организация на обединените нации. България се придържа към правилото за “Един Китай ”, преглежда Тайван като част от Китай и не поддържа дипломатически връзки с Тайпе. Си добави, че най-хубав вид за това е “една страна, две системи ” – модел на автономност, с който Пекин ръководи Хонконг. “Не обещаваме да се откажем от използването на мощ и си резервираме опцията да използваме всички нужни принадлежности ” да не допуснем самостоятелност на Тайван, уточни Си, който предизвести непознати сили да не се намесват. Той не посочи кого засяга, само че съгласно анализатори намекът е към Съединени американски щати – най-мощният съдружник на Тайван.

Цай акцентира в отговор, че в никакъв случай няма да одобри модела “една страна, две системи ”, а Пекин би трябвало да употребява мирни способи, с цел да позволи разликите си с Тайпе. Тя организира телефонен диалог с новоизбрания US президент Доналд Тръмп още на 2 декември 2016 година – първи сред водачи на двете страни от 1979 година Преди 40 година Вашингтон признава Народна република Китай, само че приема закон, който позволява оказването на военна помощ на Тайван. В понеделник Тръмп подписа закон, който удостоверява уговорката на Съединени американски щати към Тайван.

След година на острова следва президентски избор. Либералната Демократична прогресивна партия на Цай Ингвен претърпя тежки загуби на локални избори през ноември от другарски настроените към Пекин националисти от Гоминдан.

 18-100
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР