Пекин изразява силно недоволство и категорично се противопоставя на действията

Пекин изразява силно недоволство и категорично се противопоставя на действията ...

Пекин: Случаят с финансовия директор на Хуауей е политическо преследване, няма нищо общо със закона.

Пекин изразява „силно недоволство" и „категорично се противопоставя" на действията на канадските власти, които обявиха, че ще разрешат изслушване за екстрадицията на главния финансов директор на телекомуникационната компания „Хуауей" Мън Уанджоу в САЩ. Това се казва във вчерашно заявление до медиите на говорителя на китайското Външно министерство Лу Кан, съобщава "Радио Китай".

В него той отново изразява позицията на Китай за незабавното освобождаване на Мън и определя случая като „сериозен политически въпрос".

„Настояваме САЩ да анулират заповедта за арест и екстрадиция на г-жа Мън Уанджоу, настояваме също Канада да я освободи и ѝ позволи да се завърне безпрепятствено в Китай", се казва в заявлението.

По думите на говорителя, действията на Отава и Вашингтон са в нарушение на договора помежду им за взаимна екстрадиция, тъй като въз основа на него се предприемат принудителни мерки спрямо гражданин на трета страна, като напълно се игнорират неговите права и интереси.

В петък Министерството на правосъдието на Канада даде зелена светлина да изслушването по екстрадицията на Мън Уанджоу, която бе арестувана в началото на декември миналата година на летището във Ванкувър. Арестът е по искане на американските власти, според които тя е свързана с нарушаване на санкциите на Вашингтон срещу Иран. Впоследствие Мън бе освободена под гаранция.

След като бе оповестено решението на Министерството на правосъдието на Канада китайската посолство там също излезе с декларация в подкрепа на Мън Уанджоу. В нея се казва, че случаят „няма нищо общо с правосъдието, а е политическо преследване срещу китайска високотехнологична компания". „Последвалите събития доказват това. Върховенството на закона и независимостта на съдебната система, към които Канада твърди, че се придържа, не могат да скрият грешките, които прави страната в случая с Мън Уанджоу", се посочва още в декларацията на дипломатическата мисия.

От самата „Хуауей" изразиха разочарование от действията на Отава и Вашингтон. „Тя е невинна, а преследването ѝ от САЩ и екстрадицията представляват грубо нарушение на закона", се казва в декларация на компанията.

Източник: dnesplus.bg