Пекин и Манила си размениха вината за два сблъсъка в

...
Пекин и Манила си размениха вината за два сблъсъка в
Коментари Харесай

Филипините и Китай обменят вина за сблъсъците в оспорваното Южнокитайско море

Пекин и Манила си размениха виновността за два конфликта в неделя сред китайски кораби и филипински лодки на задача за доставяне на филипинските войски на далечен аванпост в оспорваното Южнокитайско море.

Инцидентите се случиха покрай Second Thomas Shoal в островите Спратли, мощно оспорван район, където Пекин разполага кораби, с цел да отстоява претенциите си над съвсем цялото море.

Специална група на филипинското държавно управление сподели, че „ рисковите маневри за блокиране на крайбрежието на Китай Охранителен транспортен съд 5203 го е предиздвикал да се сблъска с локалната снабдителна лодка, контрактувана от въоръжените сили на Филипините " на към 25 километра (15 мили) от Second Thomas Shoal.

Китай сподели, че " лекият конфликт " е станал, откакто снабдителната лодка е пренебрегнала " голям брой предизвестия и съзнателно мина през правоприлагащите органи по непрофесионален и рисков метод ", заяви държавната телевизия CCTV, базирайки се на външното министерство.

При различен случай транспортен съд на филипинската брегова защита, ескортирал рутинната задача за доставяне, беше " блъснат " от филипинската задача мощ, разказана като " транспортен съд на китайската морска милиция ".

Китай обаче упрекна филипинската лодка в " съзнателно " предизвикателство на проблеми, като се обърна по " преднамерен метод " към китайски рибарски транспортен съд.

Видео, пуснато от филипинските военни, демонстрира носа на кораба на китайската брегова защита и кърмата на по-малкия транспортен съд за доставяне се допира за малко.

Филипинският транспортен съд продължава по своя курс.

Никой на нито един от филипинските кораби не е ранен, само че снабдителната лодка, взела участие в конфликта, е развалена, сподели Съветът за национална сигурност в изказване, позоваващо се на бреговата защита.

Втора лодка за доставяне съумя да доближи заседналия BRP Sierra Madre и „ сполучливо да достави нашите войски и личен състав, ситуирани там “, се споделя в изказването.

„ Националната оперативна група за Запада Philippine Sea осъжда в най-категорична степен последните рискови, безотговорни и противозаконни дейности на CCG и китайската морска милиция, осъществени тази заран “, се споделя в изказване на работната група.

В него се споделя, че „ провокативните, безотговорни и противозаконни “ деяние " на лодката на китайската брегова защита е заплашило сигурността на екипажа на снабдителната лодка.

Филипинската брегова защита е ескортирала двата снабдителни кораба назад до пристанището, сподели Съветът за национална сигурност.

Китай твърди, че съвсем цялата Южнокитайско море, през което минава търговия за трилиони долари годишно, и подцени интернационално решение, че изказванието му няма правно съображение.

Втората плитчина Томас е на към 200 километра (124 мили) от западния филипински остров Палаван, и на повече от 1000 километра от най-близката огромна суша на Китай, остров Хайнан.

Китай сподели, че „ отговорността е напълно на Филипините “ за случаите от неделя.

Докато Китай се движи все по-уверено, с цел да отстоява претенциите си за суверенитет над водите, длъжностни лица и специалисти предизвестиха за опцията от конфликти.

„ Това е тъкмо подобен вид събитие, което може да се случи поради рисковите им маневри “, сподели Джей Батонгбакал, шеф на Института по морско дело и право към Университета на Филипините морето.

Батонгбакал сподели, че китайската брегова защита съзнателно е блъснала филипинския транспортен съд за доставяне, с цел да види по какъв начин Манила ще реагира и ще тества решимостта на дългогодишния съдружник на Филипините Вашингтон.

„ Не уцелвате инцидентно различен транспортен съд в открития океан “, сподели Батонгбакал пред Агенция Франс Прес.

Съединени американски щати осъждат „ последното спиране “

Филипинският флот съзнателно приземи BRP Sierra Madre от епохата на Втората международна война на Second Thomas Shoal през 1999 година, с цел да ревизира Напредъкът на Китай във водите.

Войските, ситуирани на разпадащия се транспортен съд, зависят от постоянни доставки за оцеляването си.

Филипините имат предни постове на девет рифа и острови в Спратли, в това число Втори Томас Шол.

Съединени американски щати дипломат във Филипините MaryKay Carlson сподели в обява на X, че Съединените щати осъждат „ последното спиране на законна филипинска задача за доставяне “ от страна на Китай, което изложи на риск „ живота на филипинските военнослужещи “.

Манила и Пекин имат дълга история на морските разногласия в Южнокитайско море.

Напрежението избухна през август, когато корабите на бреговата защита на Китай използваха водни оръдия против филипинска задача за доставяне на Second Thomas Shoal, предотвратявайки една от лодките да достави товара си.

Тъй като го направи след случая през август, Държавният департамент на Съединени американски щати в неделя повтори своя пакт за взаимна защита с Филипините „ разгръща се до въоръжени офанзиви против филипинските въоръжени сили, публични плавателни съдове и самолети – в това число тези на бреговата защита – на всички места в Южен Китай Море ".

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР