Пекин е изпратил строга протестна нота до Съединените щати, съобщава

...
Пекин е изпратил строга протестна нота до Съединените щати, съобщава
Коментари Харесай

Китай смъмри САЩ заради Тайван

Пекин е изпратил строга протестна нота до Съединените щати, оповестява " Ройтерс ".

Ходът идва, откакто по-рано американският президент Джо Байдън удостовери, че американските сили ще пазят Тайван при положение на китайска инвазия.

Китай си резервира правото да предприеме всички нужни ограничения в отговор на дейности, които разделят нацията, посочи Мао Нин, представител на китайското външно министерство, по време на постоянен брифинг.

В света има единствено един Китай, Тайван е част от Китай и държавното управление на Китайската национална република е единственото законно държавно управление на Китай, безапелационни са от ведомството.

Комисията по външни връзки на Сената на Съединени американски щати към този момент утвърди Закона за политиката на Тайван, който има за цел да усили американската военна помощ за острова. От своя страна Пекин остро осъди този ход, съобщи news.bg.

Тайван живее под непрекъсната опасност от инвазия от страна на Китай, който претендира, че демократично управляваният остров е част от неговата територия и би трябвало да бъде високомерен - със мощ, в случай че е належащо.

Пекин отхвърля всевъзможни дипломатически дейности, които одобряват Тайван за суверенна страна и реагира с възходящ яд на визитите на западни политици.

През последните години доста европейски страни също обявиха по-категорично поддръжката си за Тайван, а нахлуването на Русия в Украйна ускори опасенията, че Китай може да направи същото със своя комшия.

Пекин възприе все по-войнствен метод към Тайван при президента Си Дзинпин - най-авторитарният водач на Китай през последните години.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР