Пекин демонстрира гнева си от присъствието на Пелоси в Тайван

...
Пекин демонстрира гнева си от присъствието на Пелоси в Тайван
Коментари Харесай

Пелоси в Тайван: Ще има ли ескалация между САЩ и Китай? frognews.bg

Пекин показва гнева си от наличието на Пелоси в Тайван - остров, който съгласно него е част от Китай, с изблик на военна активност в околните води. Пекин също така привика посланика на Съединени американски щати в Китай и разгласи прекъсването на няколко вноса на селскостопански артикули от Тайван. Рано в сряда митническата работа на Китай разгласи прекъсване на вноса на цитрусови плодове, охладени бели райета и замразен сафрид от Тайван. Министерството на търговията спря износа на натурален пясък за Тайван.

Пелоси дойде в Тайпе късно във вторник на необявено, само че деликатно следено пътешестване - част от по-широка аудиенция в Азия. Това съгласно нея демонстрира " непоколебимата ангажираност на Съединени американски щати към демокрацията в Тайван ".

Обръщайки се към Народното събрание в сряда, Пелоси похвали президента Цай Инг-вен, който Пекин подозира, че упорства за публична самостоятелност - алена линия за Китай. Пелоси сподели още, че новото законодателство на Съединени американски щати, ориентирано към подсилване на американската промишленост за чипове, с цел да се конкурира с Китай, " предлага по-големи благоприятни условия за икономическо съдействие сред Съединени американски щати и Тайван “.

Сега повече от всеки път солидарността на Америка с Тайван е от решаващо значение, уточни още Пелоси.

Последният ръководител на Камарата на представителите, посетил Тайван, беше Нют Гингрич, който отиде на аудиенция през 1997 година Посещението на Пелоси идва на фона на внезапно влошени връзки сред двете страни. Китай с изключение на всичко се трансформира в доста по-мощна икономическа, военна и геополитическа мощ през последния четвърт век.

Китай счита Тайван за част от своята територия и в никакъв случай не се е отказал да употребява мощ, с цел да го сложи под собствен надзор. Съединените щати предизвестиха Китай да не употребява визитата като предлог за военни дейности против Тайван.

Малко след идването на Пелоси китайските военни оповестиха взаимни въздушни и морски учения покрай Тайван и тестови изстрелвания на стандартни ракети в морето на изток от Тайван, като китайската държавна осведомителна организация Синхуа разказва тренировки с живи стрелби и други учения към Тайван от четвъртък до неделя.

Министерството на външните работи на Китай съобщи, че визитата на Пелоси съществено накърнява мира и стабилността в Тайванския проток, " оказва съществено влияние върху политическата основа на китайско-американските връзки и съществено нарушава суверенитета и териториалната целокупност на Китай ".

Говорителят на Белия дом по националната сигурност Джон Кърби сподели във вторник след идването на Пелоси, че Съединените щати " няма да бъдат уплашени " и няма причина визитата на Пелоси да провокира рецесия или спор. По думите му Китай може да се ангажира с " икономическа насила " по отношение на Тайван, а въздействието върху връзките сред Пекин и Вашингтон зависи от дейностите на Пекин през идващите дни и седмици.

Съединените щати нямат публични дипломатически връзки с Тайван, само че са обвързани от американското законодателство да му дават средства за отбрана. Китай преглежда визитите на американски чиновници в Тайван като изпращане на окуражаващ сигнал към лагера на последователите на независимостта на острова. Тайван отхвърля претенциите на Китай за суверенитет, заявявайки, че единствено тайванският народ може да реши бъдещето на острова.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР