Пекин. Бананите представляват известна опасност поради радиоактивния елемент, който съдържат,

...
Пекин. Бананите представляват известна опасност поради радиоактивния елемент, който съдържат,
Коментари Харесай

РИА Новости: Кой плод е най-радиоактивен

Пекин. Бананите съставляват известна заплаха заради радиоактивния детайл, който съдържат, споделиха учени от Пекинския университет по аеронавтика и астронавтика Чан Сяотян и Ляо Дзъ в публикация за WeChat, представена от РИА Новости .
Както означават откривателите, в допълнение към нормалния безопасен калий, тези плодове съдържат и неговия изотоп - калий-40, източник на йонизиращо излъчване, което се отразява отрицателно на здравето.

Въпреки това количеството му в плодовете се смята за малко. " Дозата радиация, получена от ястие на един банан, е към 0,0778 микросиверта. Това е нищожно. За съпоставяне, компютърната томография на гръдния панер е еквивалентна на 70 хиляди банана ", се отбелязва в публикацията.

Учените от време на време употребяват " банановия еквивалент " за премерване на радиоактивността на даден източник. Например, оптимално допустимото влияние на атомните електроцентрали е съразмерно на потреблението на 2500 банана годишно, а смъртоносната доза ще бъде към 35 милиона банана.

Обобщавайки, специалистите припомниха, че радиоактивното лъчение заобикаля човек на всички места, изключително по време на рентгенови проучвания и компютърна томография, както и при пушене: съдържащите се в тютюна полоний-210 и олово-210 са доста по-опасни от бананите.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР