Peer-to-peer компаниите са част от fintech революцията - бизнес модели,

...
Peer-to-peer компаниите са част от fintech революцията - бизнес модели,
Коментари Харесай

Компанията за иновативно кредитиране Zopa получава пълен банков лиценз във Великобритания

Peer-to-peer фирмите са част от fintech революцията - бизнес модели, основани на нови технологии, които с помощта на по-гъвкаво ръководство и изчезнали регулации съумяват да предложат по-изгодни оферти от обичайните финансови институции. Първата такава скица е Zopa, която започва във Англия преди 13 години.

Zopa, кредиторът, който дава финансиране по метода peer-to-peer, стана първата сходна компания, получила цялостен банков лиценз в Обединеното кралство, оповестява Financial Times. Решението на Финансовия регулатор (FCA) да даде лиценза бележи първия огромен пробив от страна на заемодателя в главното банкиране. Двата бизнеса ще работят дружно под логото на Zopa Group.

Нови благоприятни условия

Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък. Peer-to-peer фирмите са част от fintech революцията - бизнес модели, основани на нови технологии, които с помощта на по-гъвкаво ръководство и изчезнали регулации съумяват да предложат по-изгодни оферти от обичайните финансови институции. Първата такава скица е Zopa, която започва във Англия преди 13 години.

Peer-to-peer методът пpeдcтaвлявa диpeĸтнo зaeмaнe нa пapи oт физичecĸo ĸъм физичecĸo лицe пpeз cпeциaлнa плaтфopмa, бeз дa ce нaлaгa изпoлзвaнeтo нa тpaдициoннитe финaнcoви инcтитyции. Новата банка ще разреши на Zopa да разшири финансовите услуги, които предлага, със спестовна сметка с закрепен период и със лична кредитна карта.

Очаква се компанията да създаде и ново приложение за ръководство на парите. През двете години, откогато компанията стартира процедура по кандидатстване за лиценза, Zopa събра 60 млн. паунда в два кръга на финансиране както от нови, по този начин и от съществуващи вложители.

Одобрението на регулаторите

Решението на FCA идва, откакто органът акцентира нуждата от по-задълбочено изследване на кредиторите по метода P2P. Главният изпълнителен шеф на Zopa Джайдев Джанардана, съобщи, че лицензът е " насочна точка за Zopa да стане съществена мощ в банкирането на дребно ".

В отговор на терзанията на FCA той съобщи, че " P2P кредиторите събират необятен набор от бизнес модели и че Zopa диверсифицира кредитирането за обособени вложители, което им разрешава да разпределят парите си на по-малки размери ".

Джанардана също по този начин акцентира обстоятелството, че Zopa е измежду дребното Р2Р заемодатели, които са спечелили утвърждението на FCA. " Имаме положителни връзки с регулатора и сме доста удовлетворени от решението им. Ще имаме същата устременост към нашите банкови артикули, която имаме към нашия P2P бизнес - софтуерни нововъведения, правдивост и бистрота ", сподели още той.

Zopa е учредена през 2005 година, като е считана за основател на peer-to-peer отдаването на заеми по интернет. Досега Zopa е била употребена за размяната на над 4 милиарда паунда.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР