Педро Санчес получи необходимата подкрепа, за да остане на поста

...
Педро Санчес получи необходимата подкрепа, за да остане на поста
Коментари Харесай

Педро Санчес сключва споразумение, за да остане на власт

Педро Санчес получи нужната поддръжка , с цел да остане на поста министър-председател на Испания , оправдавайки трагичната си риск с предварителните избори по-рано тази година, заяви „ Politico ”.

По-рано през днешния ден каталунската сепаратистка партия „ Хунтс “ /Junts/ поддържа социалистите , управлявани от Санчес, за сформиране на държавно управление , 4 месеца откакто вследствие на тези избори нито една партия не получи нужното болшинство в испанския парламент. Споразумението дава опция на 51-годишния Санчес, който е министър председател от 2018 година насам, да удължи кариерата си и да се радва на въздействие на политическата сцена. Това изглеждаше мъчно осъществимо , когато той прикани за народен избор през май предходната година, единствено няколко часа след провеждането на районните и локалните избори, на които партията му претърпя съкрушителни загуби в цялата страна. След 15 седмици на мъчителни договаряния с други леви партии и най-много откакто предложи прошка на каталунските сепаратистки заговорници, Санчес съумя да избегне опасността от нови избори и да си обезпечи последователност като министър-председател на страната.

В подмяна на поддръжката на седемте депутати от партия „ Хунтс “, социалистите се съгласиха да предложат нов закон , с който да се даде цялостна прошка на всички, взели участие в несполучливия референдум за самостоятелност на Каталуния през 2017 година От оферти законопроект за прошка, който се чака да бъде признат с поддръжката на левите съдружници на Санчес, както и на баските и каталунските сепаратистки партии, биха могли да се възползват до 1500 души, наказани или сега подсъдими за присъединяване си в разнообразни сепаратистки акции, някои от които са извършени години преди или след вота за самостоятелност. Въпреки че никой към момента не е видял окончателния на този законопроект, който би трябвало да бъде импортиран в испанския парламент идната седмица, наличието му към този момент провокира напрежение в страната и чужбина.

През тази седмица хиляди протестиращи неведнъж скандираха наоколо до централата на Социалистическата партия в Мадрид, като яростно упорстваха Санчес да не дава зелена светлина на съглашението за прошка. Дясноцентристката Народна партия на собствен ред прикани за нови митинги във всеки огромен град в Испания тази неделя. Междувременно в Брюксел законопроектът притегли вниманието на европейския комисар по въпросите на правораздаването Дидие Рейндерс , който през вчерашния ден изпрати писмо до министрите на правораздаването и на председателството на Испания, в което се показва, че новината за амнистията е провокирала „ съществени опасения “.

Комисарят прикани за повече детайлности „ по отношение на персоналния, материалния и времевия обсег на този очакван закон “. В сбит отговор до Рейндерс министърът по въпросите на държавните връзки с Народното събрание Феликс Боланьос посочи, че сега испанското държавно управление извършва функционалностите на служебно държавно управление и затова не може да предлага никакви закони.

От самото начало беше ясно, че сепаратистките депутати ще дефинират политическото бъдеще на Санчес , а в подмяна на поддръжката му Карлес Пучдемон съумя да си обезпечи прошка , за която социалистите от дълго време твърдяха, че е невероятно да бъде дадена. Сделката ще „ разчисти пътя “ на сепаратисткия политик да се завърне в Испания и вероятно да възобнови акцията си за самостоятелност на Каталуния.

Макар че съглашението ще разреши на Санчес да остане на власт, комплицираните договаряния и забележителните отстъпки, нужни за постигането му, не са положително предвещание за политическата непоклатимост на Испания. „ Хунтс “ накара водача на социалистите да заплати висока цена , с цел да остане на поста си, а представителите на партията към този момент дадоха да се разбере, че няма да правят отстъпка елементарно, когато са нужни решаващите гласове за приемане на законодателството.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР