Педофилията е проблем, който завладява света все повече. Филипините са

...
Педофилията е проблем, който завладява света все повече. Филипините са
Коментари Харесай

Ужасната пандемия на Филипините: Всяко пето дете е жертва на сексуално насилие

Педофилията е проблем, който превзема света от ден на ден. Филипините са едно от местата, където става все по-трудно да се оправят с този проблем. Често той поражда в самите фамилии. BBC посещават мястото и описват за историята на седемгодишния Ерик, живеещ покрай Манила, който съумява да се оправи с този проблем. Важи ли това за други филипински деца обаче?

Ерик мечтае да полети с ракета с цветовете на дъгата до Сатурн. Той преди малко е изгубил млечните си зъби, само че е малък за възрастта си. 

" За какво плачеш по време на лечението? " - пита го общественият му служащ. " Плача за родителите си ", споделя той и поглежда към земята.

Години наред, когато кварталът им е спял, а огромна част от западния свят е бил безсънен, Ерик и още три деца са били принуждавани да извършват онлайн полови представления за педофили по целия свят. Те са изнасилвани и неведнъж полово измъчвани пред камера от майка си. Баща им, вуйна им и чичо им също са взели участие.

Именно бащата на децата в последна сметка съобщил на жена си и нейното семейство в полицията, сякаш след спор. Разследващите наблюдавали заплащанията към фамилията от сметки в Обединеното кралство и Швейцария.

Месеци по-късно Ерик, братята му и сестра му се озовават в дом, ръководен от благотворителната организация Preda, която се занимава с подкрепяне на полово измъчвани деца. През последното десетилетие фотосите и видеоклиповете на полово принуждение над деца са се трансформирали в промишленост за милиарди долари във Филипините, които в този момент са най-известният източник на такава употреба в света.

Philippines sees a pandemic boom in child sex abuse
— Daisy (@rapeconception)
За това способстват бедността, високоскоростният достъп до интернет и способността да се одобряват указания на британски език.

След това идва пандемията. Повече от две години на затваряне на учебни заведения и едни от най-дългите затваряния на учебни заведения в света оставят уязвимите деца у дома с родителите им, които изпитват недостиг на средства и обезверено се опитват да изкарат пари.

Според неотдавнашно изследване на Уницеф и организацията " Спасете децата " към едно на всеки пет филипински деца е изложено на риск от полова употреба, което значи, че броят им е близо два милиона.

В Манила, до момента в който часовникът отмерва разсъмването, екип от Националното бюро за следствие се е събрал край едно гробище.

Фенерчетата не светят, оръжията са заредени, камерите са подготвени да снимат доказателствата, до момента в който ръководителят на екипа дава финален инструктаж. Те са подложени на напън да реализират резултати.

Сред надгробните плочи в този гъсто обитаем град едно семейство живее измежду мъртвите. 36-годишната майка се занимава със смарт телефона си в дребна дървена къщурка, издигната против някои от най-големите монументи в гробището.

Тя си мисли, че изпраща известия на кредитоспособен клиент от Австралия, който желае секс шоу онлайн с присъединяване на трите ѝ деца. В реалност текстовете ѝ отиват при служител на реда под прикритие. Когато включва камерата, към дузина служители на реда се втурват през тесните пътеки към вратата ѝ. Единственото предизвестие е, когато бездомните кучета стартират да лаят.

Тя не оказва никаква опозиция, до момента в който служителка води децата на безвредно място, а други стартират да събират доказателства - секс играчки, смарт телефони, разписки за заплащания в чужбина.

Както при доста от тези арести, и този е резултат от сигнал от чужбина. Австралийската федерална полиция съобщава на Би Би Си, че е заловила мъж на летище с устройство за предпазване, цялостно с видеоклипове с намерено принуждение над деца. Твърди се, че телефонът му е съдържал известия сред него и жена от Филипините, в които се желае пари в подмяна на видеоклиповете.
.
След това интервенцията е била планувана от десетки служители на реда в продължение на седмици и е довела до два ареста. Единият в Манила, а другият в Сидни.

Австралийски чиновници декларират, че през последната година са записали нарастване с към 66% на известията за употреба на деца. Те работят дружно с екипи от Международната задача за правораздаване, Националната организация за битка с престъпността на Обединеното кралство и Националната полиция на Нидерландия, както и със чиновници във Филипините, с цел да се опитат да открият причинители на полови закононарушения с деца.

Philippines sees a pandemic boom in child sex abuse
— News Express Nigeria (@NewsExpressNgr)
След като ги разпознават, се пробват да проследят източника на материала.

Често обаче единственият метод да се заяви за посягане е, когато детето се разкрие. И даже тогава следва дълъг път. Няколко обществени служащи споделят, че им се постанова да прекарват дни, даже седмици, в гледище локалната полиция да избави децата и да повдигне обвинявания против родителите.

" Понякога получаваме подпомагане от правоприлагащите органи, различен път дейностите на хората, които би трябвало в действителност да пазят децата, се забавят. Но ние би трябвало да работим по този метод ", споделя Емануел Дрюери от Преда.

За първи път организацията основава детски дом за девойки през 70-те години на предишния век наоколо до пристанищния град Олонгапо, където в миналото се е намирала огромна американска военноморска база.

Градът се е трансформирал в център на секс туризма - противозаконна проституция сред чужденци и филипински девойки, които постоянно са още в тийнейджърска възраст и са били трафикирани в тази промишленост, или млади дами, които са били тласнати към секс търговията от фамилния напън и икономическото обезсърчение.

Години по-късно обществените служащи се притесняват, че огромна част от половите похищения тук са поколенчески, че доста от майките на децата също са били изнасилвани или полово насилвани. Те считат, че гледната им точка е такава: " Това се случи на мен, направих го, с цел да оцелея, и ти също би трябвало да го направиш ".

Отец Шей Калън, президент на Preda, се бори за правата на измъчваните деца във Филипините от 1974 година насам. Той желае световно решение на този нов и възходящ проблем.

Но това е единствено една част от войната. За организации като " Преда " по-голямата борба се състои в рехабилитацията на децата.

Защо ми направихте това?

Някои от най-тежките случаи в " Преда " се случват в тъмна стая, на чийто декор звучи тиха музика. По стените и пода има огромни подложки - такива, каквито гимнастиците употребяват за меко приземяване. Единствената светлина идва от отворената врата. Около пет деца са коленичили, всяко в своето пространство. Повечето от тях са обърнати към стената.

Преобладаващият тон е безредният тътен на юмруците и краката им, които блъскат подложките. Първите сурови, мъчителни крясъци карат сърцето ти да спре. А след това стартират още веднъж, само че е мъчно да продължиш да слушаш, даже от разстояние, даже за няколко минути.

Въпросите, които се хвърлят към подплатените стени - " Защо ми направихте това? Защо на мен? Какво направих? " - са сърцераздирателни. 

" Всичко стартира в стаята ", споделя Франсиско Бермидо младши, президент на Preda.

" Ако съумеят да се изправят против насилниците в " първичната " стая, те могат да продължат напред и да се изправят против тези насилници в правосъдната зала. Това са страсти като ненавист към насилниците, само че и ненавист към тези, на които са разказали, само че които не са им повярвали. "
.
След като бъде подаден сигнал в полицията, децата могат да бъдат изпратени в редица домове или сиропиталища, само че доста от тях нямат нужната подготовка или опит да се грижат за деца, претърпели принуждение.

По-големият брат на Ерик първо е настанен в непосредствен сиропиталище без братята и сестрите си, преди да бъде изместен в центъра в Преда. Социалните служащи в центъра споделят, че към 40% от измъчваните деца, които са били под тяхна грижа, не престават да живеят в сигурност. И всеки триумф ги кара да продължат.

" Обичам карате, силовите танци и първичния спорт ", крещи Ерик, до момента в който удря щастливо във въздуха.

Той обича и да пее - и се причислява към приятелите си в стаята за игри. Когато пристигна неговият ред за соло, изначало той пее безшумно, след това увереността му нараства и гласът му се разнася из стаята. Социалните служащи споделят, че рутината - и спортове като карате - оказват помощ на децата да се излекуват Един от по-големите му братя към момента е прекомерно травмиран, с цел да приказва. Сестра им Мария, също приказва малко.

Но в този ден лъчезарната Мария, която се държеше или за скъпия си моливник, или за мека играчка, беше изненадващо любопитна и цялостна с въпроси. Тя в действителност искаше да знае какво е чувството за снежинка.

Месеци по-късно те са в положение да опишат историята си - всяка ужасяваща детайлност - на обществените служащи. И четирите деца също по този начин са свидетелствали против фамилията си - условие на филипинските съдилища.

" Това в действителност е доста значимо, тъй като отсам стартира търсенето на правдивост ", прибавя той.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР