Педиатричната ваксина срещу коронавирус за деца между 5 и 11

...
Педиатричната ваксина срещу коронавирус за деца между 5 и 11
Коментари Харесай

Ваксините срещу Covid за деца до 11 години ще се поставят в 69 пункта

Педиатричната ваксина против ковид за деца сред 5 и 11 години ще се слага в 69 пункта у нас, оповестиха здравните управляващи във вторник. Преди ден в страната дойдоха 42 000 дози от специфичния препарат за деца на Pfizer/BioNTech. Педиатричната ваксина е във флакони от по 10 дози всеки. За отварянето на флакон би трябвало авансово да се обезпечат 10 искащи за имунизация, с цел да не бъдат изхвърляни дози, изясни основният държавен здравен контрольор доктор Ангел Кунчев.

Това прави организацията по-сложна и по тази причина детските ваксини са разпределени в по-малко на брой имунизационни пунктове. Кунчев предложи на родителите да резервират час авансово в пунктовете, само че посочи, че в случай че отидат непосредствено на място никой няма да ги върне.

За да се имунизира детето, е задоволително единодушието на единия родител .

Преди имунизирането родителите ще бъдат разпитани за общото положение на детето, след което то ще бъде прегледано и от педиатър.

Педиатричната ваксина се разграничава от тази за възрастни, която се ползва за хора над 12 години, по наличието на антиген. Детската ваксина съдържа три пъти по-малко микрограма в доза от дейното вещество , изясни доцент Кунчев.

Изследвания в Европейската организация по медикаментите (ЕМА) са открили, че при трикратно по малко наличие на дейното вещество, тя дава същия и съпоставим резултат както имунизацията при възрастни, добави Кунчев.

При приложението на самата ваксина няма разлика – инжектира се в ръката.

Когато към този момент е отворен флаконът, би трябвало да се употребява до 12 часа , а съхранението в хладилни условия преди отваряне е 10 седмици.

В София имунизация с педиатричната ваксина ще се прави в лечебните заведения " Пирогов ", " Св.Анна " , Специализираната болница за интензивно лекуване по детски заболявания " Проф.Иван Митев " и в диагностично-консултативния център на болница " Софиямед " в ж.к. " Люлин " . Пунктове за слагане на педиатрични ваксини ще има във всички регионални градове , а отвън тях ще бъдат разкрити в: Петрич, Гоце Делчев, Севлиево, Трявна, Балчик, Ардино, Троян, Луковит, Тетевен, Лом, Велинград, Трън, Исперих, Кубрат, Дулово, Нова Загора, Неделино, Девин, Казанлък, Елхово .
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР