Педиатри и сестри от болница "Проф. д-р Иван Митев" в

...
Педиатри и сестри от болница "Проф. д-р Иван Митев" в
Коментари Харесай

Педиатър: Направихме много компромиси, но достигнахме предела си

Педиатри и сестри от болница "Проф. доктор Иван Митев " в София желаят смяна на статута на лечебното заведение, отпадане на лимитите, по-добре финансирани клинични пътеки и почтени заплати.

Педиатърът доктор Адил Кадъм разгласява в обществените мрежи писмо, озаглавено "Оглушителният шепот на безсилието ".

„ Най-големият проблем в нашата болница е неналичието на устойчиво финансиране. Ние сме с вързани ръце, защото клиничните пътеки не покриват главните диагностични и лечебни процедури в педиатрията”, изясни в предаването „ Лице в лице” доктор Кадъм.

Болницата не разполага със скенер. Няма и рентген, който да работи 24 часа, а лаборантите са на повикване след 18.00 ч. Няма още клинична лаборатория, която да работи непрекъснато в цялостния потенциал, с цел да покрива незабавните случаи.

„ Реално болничното заведение няма незабавно поделение по тази причина и няма финансиране за всички прегледи, които минават през нас. Родителите се сърдят, когато би трябвало да платят прегледа си. Принудени сме обаче да работим като незабавно поделение. Ние имаме натоварен бранш, само че действително нямаме опцията за осъществяване на апаратна вентилация, защото нямаме потребността апаратура”, изясни още доктор Адил Кадъм.

„ Проблемът е сериозен и настояването на смяната в статута е обвързвано с неналичието на материална база, задоволително финансиране и невъзможността да се заплати почтено на хората, които работят там”, добави тя.

След нарастването на възнагражденията от 1 април медицинските сестри там получават брутна заплата сред 600 и 700 лева, а лекарите – сред 700 и 850 лева „ Всички работим на няколко места, амортизираме се. Направихме доста взаимни отстъпки – сами купуваме някои лекарства, плащаме пътните на пациенти, които нямат средства да дойдат. Работи се изключително. Никой не си записва спомагателните часове и да търси доплащане по-късно. Стигнахме обаче до лимита си”, сподели още доктор Кадъм.

Тя добави, че не може да се прави компромис с качеството на лекуване и със здравето на пациентите. Следващият митинг на педиатрите ще бъде на 23 април, а в случай че настояванията им не бъдат задоволени, те възнамеряват по-драстични дейности на 10 май.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР