Печеният свински бут е едно от най-вкусните ястия, които можете

...
Печеният свински бут е едно от най-вкусните ястия, които можете
Коментари Харесай

Печен свински бут за Нова година

Печеният свински бут е едно от най-вкусните ястия, които можете да приготвите за Новогодишната софра. Приготвен както би трябвало, той просто се топи в устата.

Ще ви трябват към два кг и половина свински бут, пет скилидки чесън, една глава лук, три клончета свеж или сушен розмарин, петдесет мл доматено пюре, две супени лъжици сладка горчица, две супени лъжици оцет, щипка сол, щипка пикантен червен пипер, щипка черен пипер.

Бутът се измива добре, оставя се да престои дванадесет часа в студена вода. Маринатата за месото се подготвя, като се нарязва на ситно лукът и чесънът, както и листенцата розмарин.

Към тях се прибавя доматеното пюре, солта, оцетът, черният и аленият пипер. Сосът би трябвало да е много гъст. С него се намазва бутът и се оставя да престои шест часа в огромен съд.

 Печено месо за Нова Година

Ако месото не се побира в тенджера с похлупак, се завива с найлон и се връзва добре, с цел да не изтича маринатата. След като се маринова, се вършат сечения върху кожата, полива се с останалата марината и се увива във фолио.

Пече се в авансово нагрята на двеста градуса фурна час и половина. След това се вади тавата от фурната и благодарение на кулинарна четчица се отстраняват остатъците от чесън и лук от маринатата, тъй като могат да изгорят.

Печеният бут се намазва със примес от разтопено масло и една супена лъжица балсамов оцет. Можете да добавите и две супени лъжици сос Уорчестър.

Бутът се реалокира върху ново фолио и се пече още петнадесет минути. Бутът е съвършен в комбиниране със задушено кисело зеле. Можете да добавите задушеното зеле в тавата 10 минути преди да е дефинитивно подготвен бутът, с цел да поеме соса от печенето му.

Вместо бут може да се запече парче месо – свинско или телешко. Необходим е един кг месо без лой, една глава чесън, половин майонеза, една чаена лъжичка сол и една чаена лъжичка червен пипер.

Чесънът се разделя на скилидки и всяка една се обелва. Месото се нарязва на огромни части, като всяко съставлява една порция. Правят се сечения, в които се пъхат скилидки чесън.

Маринатата се подготвя от аления пипер, солта, пет намачкани скилидки чесън и майонезата. Всички части месо се намазват с маринатата и се оставят в хладилника за един час.

Вадят се и всяко парче се завива във фолио. Завийте във фолио части месо се подреждат в тава. Пекат се в авансово нагрята на двеста градуса фурна четиридесет минути.

Разтварят се пакетите от фолио, с цел да се образува апетитна коричка и частите месо се пекат още двадесет минути.

Тъй като не можем да съберем всички предписания в една публикация, особено за вас подготвихме няколко сбирки с подбрани предписания за Нова Година, от които можете да избирате сами:

- предястия и мезета за Нова Година

- съществени ястия за Нова Година

- меса и пържоли за Нова Година

- примерни предписания за Нова Година

- десерти за Нова Година

- празнични питки и погачи стъпка по стъпка

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР