Печат от 189 страни на 236 езикаТочно 600 юбилейни вестника

...
Печат от 189 страни на 236 езикаТочно 600 юбилейни вестника
Коментари Харесай

Готвач дари 600 юбилейни вестника

Печат от 189 страни на 236 езика


Точно 600 юбилейни вестника и към 130 броя на издания на българите в чужбина подари на Историческия музей в Ихтиман готвачът Йордан Кирилов. Екземплярите бяха подредени в специфична експозиция в чест на Деня на националните будители, която бе открита през днешния ден.

За близо 40 години колекционерът е събрал над 10 000 вестника, издадени в 189 страни на 236 езика. Най-старият български вестник е “Дунав ” от 1865 година, а най-старият съветски вестник – “Эхо ” от 1911 година.
 06-01  06-02  06-3
Страстта на готвача от Ихтиман по печатното слово почнала още през 1979 година, описа с ненаситност той пред “Труд ”. “Всички вестници от чужбина получавам основно по пощата или от хора, на които ги поръчвам по време на техните пътувания ”, описа Кирилов. Той изясни, че досега експонатите в сбирката му са показани в три изложения – две в Ихтиман и една в Костенец.

“Съхранявам ги в три дървени шкафа, покрити с фолио срещу слънчева светлина ”, изясни още той. Кирилов уточни, че през годините е събрал съвсем всички течения на локалните вестници от Ихтиман. Горд е, че в съветската преса за него и заниманието му са оповестени към този момент над 13 материала. “В Русия излизат към 9000 районни, регионални и селски вестници. До момента владея по един образец от над 4500 съветски издания ”, изясни той.

В сбирката на готвача има още към 150 издания преди 9 септември 1944 година, а измежду най-интересните му придобивки е експонат от Китай по времето, когато причисляват Хонконг. “Броят е инкрустиран в кварцов камък и от него има едвам 2000 бройки ”, посочи Кирилов, като разясни, че това е безценен уникат.

Хоби


Колекционери от цяла България


Колекционирането на вестници се оказва пристрастеност на поданици и от други български градове. Хобито на колекционера от Ихтиман споделят и поданици на Русе, Кюстендил и Стара Загора, с които той постоянно обменя вестници. Сред тях са Живодар Душков, Севделин Атанасов и Борис Кузманов. Колекционерите споделят мнението, че от старите вестници има още от какво да се научи човек.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР