Печалната равносметка от масовите протести, избухнали след ареста на опозиционния

...
Печалната равносметка от масовите протести, избухнали след ареста на опозиционния
Коментари Харесай

37 души загинаха при протестите в Уганда след ареста на популярен кандидат за президент

Печалната равносметка от всеобщите митинги, избухнали след ареста на опозиционния претендент за президент Боби Уайн, доближи 37 починали, заяви през днешния ден полицията в Уганда, представена от Българска телеграфна агенция.

Това са най-кървавите вълнения в страната от десетилетие и се чакат още безредици преди изборите, които би трябвало да се състоят при започване на идната година. Изглеждащият отпаднал Уайн бе освободен под гаранция в източния град Иганга, откакто бе задържан в сряда по обвиняване, че е нарушавал разпоредбите за сигурност поради пандемията от COVID-19, които изискват претендентите за президент да приказват пред по-малко от 200 души.



"Нека (президентът Йовери) Мусевени да знае, че ние не сме плебеи и няма да приемем да бъдем плебеи, - сподели 38-годишният Уайн. - Ние ще бъдем свободни. " Опозиционерът, който е бил задържан доста пъти през последните години, провокира благосклонностите на доста угандийци с настоятелните си апели към Мусевени да се отдръпна след 36 години на власт. Неговите юристи демонстрираха раздраните облекла на артиста, които той е носел в деня на ареста си в сряда, когато избухнаха и митингите в столицата Кампала.

Според полицията задържаните в Кампала са 350. Напрежението в столицата продължи и през вчерашния ден, по улиците има мощно наличие на бойци и служители на реда. Говорейки пред кореспонденти, министърът на сигурността на африканската страна Ели Тумуайн предизвести протестиращите да чакат безпощадна кавга, в случай че продължат с безредиците. А президентът Мусевени също бе безапелационен, като сподели: "Онези, които започнаха (хаоса), ще съжаляват.

Някои от тези групи се употребяват от външни хора, които не обичат стабилността ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР