HSBC повишава перспективата, тъй като печалбите почти се удвояват

...
Печалбите на HSBC скочиха, тъй като тя продължава да намалява
Коментари Харесай

Печалбите на HSBC скочиха, тъй като тя продължава да намалява разходите и да печели пари от високите лихвени проценти по света.

Най-голямата банка в Европа съобщи във вторник, че печалбата преди данъци е нараснала с 4,1 милиарда долара до 8,8 милиарда долара през второто тримесечие в сравнение със същото време предходната година. Това надмина очакванията на анализаторите за около 8 милиарда долара.

Приходите също са се увеличили с 4,5 милиарда долара до 16,7 милиарда долара. Силното представяне накара базирания в Лондон кредитор да повиши перспективата си за останалата част от годината, цитирайки текущия консенсус за глобалните лихвени проценти.

HSBC (HSBC) сега прогнозира възвръщаемост на материалния капитал – ключова мярка за рентабилността – „в средата на тийнейджърските години за 2023 г. и 2024 г., което изключва въздействието на съществени придобивания и изхвърляния“, се казва в него.

Това е в сравнение с целта от „най-малко 12%“, която банката си постави през май.

Логото на HSBC се вижда върху сграда във Варшава, Полша на 19 януари 2023 г. Логото на HSBC се вижда на сграда във Варшава, Полша на 19 януари 2023 г. Beata Zawrzel/NurPhoto/Getty Images

Кредиторът също така каза, че неговият борд е одобрил втори междинен дивидент за акционерите от 10 цента на акция. Изплащането ще дойде върху съществуващ тримесечен дивидент на същата стойност.

Резултатите на HSBC през последната година показват стабилно възстановяване от пандемията. През май кредиторът разкри утрояване на тримесечната си печалба, отчасти поради високите лихвени проценти и временната печалба, която очакваше от закупуването на британското поделение на фалиралия американски кредитор Silicon Valley Bank.

В знак на подновена увереност, HSBC заяви във вторник, че ще извърши друго обратно изкупуване на акции на стойност до 2 милиарда долара, след подобни съобщения през последните месеци.

Акциите на HSBC се покачиха с 1% в Хонконг във вторник след публикуването на печалбите.

Пешеходец минава покрай сградата на Федералния резерв Marriner S. Eccles във Вашингтон, окръг Колумбия, САЩ, в събота, 3 юни 2023 г. Пешеходец минава покрай сградата на Федералния резерв Marriner S. Eccles във Вашингтон, окръг Колумбия, САЩ, в събота, 3 юни 2023 г. Нейтън Хауърд/Блумбърг/Гети изображения

През последните години банката полага строги усилия за съкращаване на разходите, обръщайки се повече към автоматизацията и закривайки хиляди работни места и активи за милиарди долари. През юни също обяви планове да намали наполовина размера на глобалната си централа и да се премести от известния лондонски Canary Wharf.

Като цяло, силното представяне на кредитора през първото полугодие беше „обусловено главно от по-високия нетен доход от лихви във всичките три глобални бизнеса поради повишаване на лихвените проценти“, каза главният изпълнителен директор Ноел Куин в бележка до акционерите.

Този блясък от повишенията на лихвите обаче се разглежда внимателно. В понеделник регулатор в Обединеното кралство каза, че банките трябва да направят повече, за да споделят ползите от високите лихвени проценти с клиентите си, тъй като критиците посочват, че много спестовни проценти не са в крак с лихвените проценти.

В доклад Службата за финансово поведение заяви, че деветте най-добри доставчици на финансови услуги в страната, включително HSBC, Barclays и NatWest, са преминали средно през само 28% от увеличението на базовия лихвен процент, в сравнение със средно 80% между 2004 г. и 2009 г. ” за повечето парични спестовни сметки.

„Темпото и мащабът, с който фирмите преминават през по-високи лихвени проценти към спестителите, трябва да се подобри … особено във време на по-високи разходи за живот“, каза агенцията.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР