Печалбата на банковата система у нас достигна нови рекорди. Към

...
Печалбата на банковата система у нас достигна нови рекорди. Към
Коментари Харесай

Банковата система у нас с нови рекордни печалби

Печалбата на банковата система у нас доближи нови върхове. Към 31 декември 2022 година банките у нас записаха облага от 2,1 милиарда лева, по данни на Българска народна банка.

Резултатът по отношение на година по-рано е с 663 млн. (ръст от 46,8%) повече. Той се дължи на спад на заделените хранителни запаси и на разноските за амортизация на финансови активи, доходи дивиденти, лихви и увеличени такси за обслужване на клиентите.  

Тенденцията следва обстановката с европейските банки, които по време на пандемията заделяха по-големи хранителни запаси в очакване на бъдещи загуби. Така кредитните институции у нас са наваксали изоставането през 2020 година и надминаха резултата отпреди пандемията.

Българските банки регистрират връх в кредитирането, като чистият им приход от лихви възлиза на 3,2 милиарда лева и бележи растеж 17% или с 470 млн. лева повече от 2021 година Постъпленията от дивиденти от дъщерни сдружения възлизат на 280 млн. лева Събраният приход от нарасналите такси и комисионни е над 1,7 милиарда лева – с 15,2 на 100 над резултата от година по-рано. 

Разходите за обособяване на хранителни запаси са съпоставими с тези от предходната година и са за 586 млн. лева

Банковата система резервира стабилността си макар инфлацията и войната в Украйна. Въпреки това Българска народна банка предизвестява за риск от повишаване на задлъжнялостта при внезапно повишаване на лихвените равнища и за утежняване на икономическите индикатори.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР