Печалбата на банките в страната за първите два месеца на

...
Печалбата на банките в страната за първите два месеца на
Коментари Харесай

Банките с печалба от 189 млн. лева

Печалбата на банките в страната за първите два месеца на годината е 189 млн. лева, оповестиха от Българска народна банка. Печалбата понижава с 2,5% по отношение на същия интервал на предходната година, когато беше 194 млн. лева През януари общата облага на кредитните институции беше 117 млн. лева, само че за февруари сумата е много по-малка – 72 млн. лева Разходите за амортизация на заемите на банките за януари и февруари са 64 млн. лева, при 98 млн. лева за същия интервал на предходната година.

Общата сума на активите на банките през февруари нараства с 0,4% (390 млн. лева.) и доближава 97,3 милиарда лева Увеличават се както отпуснатите заеми, по този начин и вложенията на финансовите институции в акции и облигации. Общият размер на отпуснатите заеми от банките нараства с 0,4% (198 млн. лева.) за месец и доближава 56,5 милиарда лева Увеличение се регистрира както при заемите за бизнеса (със 136 млн. лева, 0,4%), по този начин и за семействата (с 68 млн. лева, 0,3%). Кредитите обаче нарастват доста по-малко от депозитите, което се дължи на сериозните суми, които икономисват жителите. През февруари влоговете в банките се усилват с 0,4% до 83,4 милиарда лева Най-много нарастват депозитите на семействата (с 351 млн. лева, 0,7%). Увеличение има и при влоговете на другите финансови предприятия (с 33 млн. лева, 1,2%), на нефинансовите предприятия (с 19 млн. лева, 0,1%) и на бранш държавно ръководство (с 16 млн. лева, 0,7%).

Собственият капитал на банковата система в края на февруари възлиза на 12,3 милиарда лева, като през месеца се усилва с 57 млн. лева (0,5%) основно заради растежа на облагата.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР