Печалбата на банките в страната за 2017 г. е 1,2

...
Печалбата на банките в страната за 2017 г. е 1,2
Коментари Харесай

Управителят на БНБ Димитър Радев: 1,2 млрд. лв. е печалбата на банките през 2017 г.

Печалбата на банките в страната за 2017 година е 1,2 милиарда лева, разгласи шефът на Българска народна банка Димитър Радев по време на 12-та Годишна среща на бизнеса с държавното управление. Таксата за присъединяване във форума беше 704 лева “Състоянието на банковата система е положително, финансовата адекватност е над 22%, а ликвидността – 39% ”, съобщи Радев и добави още една позитивна наклонност, че делът на неприятните заеми е намалял до 11%.

Според гуверньора на Българска народна банка, обществените финанси също са постоянни. “Имаме уравновесен бюджет, дълг е 25% от Брутният вътрешен продукт с наклонност към понижение. Спокойно можем да кажем, че институцията “Публични финанси ” на България освен дава отговор на условията на еврозоната, само че и ги надминава ”, разяснява Радев.

“България влиза в 2018 година при доста добра макроикономическа обстановка, сподели Радев и добави, че стопанската система ни се развива с изпреварващ ритъм от тази на еврозоната. “Надявам се този тренд да продължи и през тази година ”, сподели гуверньорът на Българска народна банка. По думите му причина за растежа е вътрешното търсене. Относно еврозоната Димитър Радев разяснява, че “трябва да продължим с поддържането на изпреварващ стопански напредък при дисциплина на обществените финанси дружно с измененията, които се правят на пазара на труда ”.

Финансовият министър Владислав Горанов разяснява, че естественото място на България е в клуба на дисциплинирани и богати страни от европейския център – еврозоната, и удостовери желанието на държавното управление да подаде поръчка за присъединение към валутно-курсовия механизъм (ERM II) до юни 2018 година

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР