PCR тест, заплатен от гражданите, не може да бъде условие

...
PCR тест, заплатен от гражданите, не може да бъде условие
Коментари Харесай

Болниците не могат да изискват PCR тест, заплатен от гражданите, за да ги приемат и лекуват от друго

PCR тест, обезщетен от жителите, не може да бъде изискване за банкет или консултация със експерт в лечебни заведения, осведомят от Министерството на здравеопазването.

Всички здравноосигурени лица имат право на достъп до лечебни заведения за оказване на болнична помощ, заплащана от НЗОК, когато диагностичната и/или лечебната цел не може да бъде реализирана в изискванията на извънболничната помощ. Гражданите имат право да изберат лечебно заведение, сключило контракт с НЗОК за оказване на съответната болнична помощ, на територията на цялата страна. Подчертават от ведомството.

Приемът за диагностика и лекуване (в това число и оперативно) в болнични условия се реализира въз основа на здравословното положение и обвързваните с него индикации за болнично лекуване и не би трябвало да бъде възпрепятстван от въвеждане на други предварителни условия. Извън това, по време на хоспитализацията лечебните заведения са задължени прецизно да съблюдават ограниченията по предварителна защита и надзор на инфекциите, свързани с здравното обслужване.

Припомняме, че с влезлите в действие от 24.04.2020 година промени в Наредба № 9 от 2019 година за установяване на пакета от здравни действия, обезпечен от бюджета на Националната здравноосигурителна каса, НЗОК заплаща активността по диагностика на COVID-19 посредством осъществяването на високоспециализирано проучване „ Полимеразна верижна реакция (PCR) за доказване на COVID-19 “.

Към момента в Министерството на здравеопазването няма постъпили сигнали от жители, на които им е поискано да заплатят PCR тест за COVID-19 като изискване за диагностика и/или лекуване.

Министерството на здравеопазването се обръща към всички български жители с зов навреме да подават сигнали в случаи на отвод от страна на лечебните заведения за диагностика или лекуване без PCR тест. По всички сигнали за нарушаване ще бъдат осъществени инспекции от Изпълнителна организация „ Медицински контрол “.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР