Пчелният восък е естествен биопродукт, който има благотворно въздействие върху

...
Пчелният восък е естествен биопродукт, който има благотворно въздействие върху
Коментари Харесай

Пчелният восък и многобройните му ползи за организма

Пчелният восък е натурален биопродукт, който има благотворно влияние върху човешкия организъм и може да се употребява продължително. Плод е на восъчните жлези на пчелите и служи за запечатване на клетките, където се събира медът. Още в Древен Египет са го добавяли към сместа за балсамиране на фараоните, като са считали, че по този начин ще съумеят да запазят във вековете техните тела, поради лечебните, регенериращи и разкрасяващи свойства на този подарък от природата.

Восъкът е корав, само че разтеглив, без усет, с характерен мирис на, а цветът дефинира качеството и чистотата му. Може да е жълт, кафяв или прозрачен. Колкото по-висока е температурата му на размразяване, толкоз по-малко примеси има в себе си. С времето се покрива с белезникав прахуляк, в случай че е първокачествен. Той не пропуща вода, което го прави многостранно използван в разнообразни сфери.

В състава му има към 15 типа субстанции – комплицирани етери, наситени въглеводороди, мастни киселини, багрила и ароматни съединения. Не се разтваря във вода и алкохол, което го прави използван в козметичната и фармацевтична промишленост.

Полезни свойства на пчелния восък:

Има противовирусно и антимикробно деяние – натурален антибиотик е. Пчелите го употребяват наред с а за разчистване на питите.

Стимулира имунната система и ускорява защитните функционалности на организма;

Хидратира кожата в дълбочина;

Действа като аналгетик – обезболява засегнато и набито място;

Освобождава организма от непотребните токсини;

Средство в битката с процесите на стареене на организма;

Лекува и предотвратява простудни и вирусни болести – усъвършенства положението на горните дихателни пътища;

Участва в процесите на клетъчна регенерация;

Предпазва кожата от външни дразнители като образува предпазен филм;

Подобрява кръвообращението;

Има ароматерапевтично деяние.


Много известни са ръчно правените свещи от натурален пчелен восък, който се продава на листове, а напълно елементарно от него се получават сходни красиви свещи

Полезни препоръки за домашно приложение:

За възстановяване на имунитета – вършат се инхалации с разтопен на водна баня пчелен восък. Водните пари се вдишват в продължение на 20 минути. Това е удобен способ за предотвратяване и от предгрипни положения. Също по този начин отпушва порите на кожата на лицето и по-късно, тя елементарно може да бъде почистена.

За лечение на външни кожни пострадвания, белези, екземи, мазоли, лишеи, брадавици и други – може да се създадат кремове, мехлеми, компреси. За мас за външни рани, восъкът се смесва с брашно в съответствие 1:1, на водна баня. Получената хомогенна примес се нанася върху болния сектор и се покрива с памучен плат, да престои до час. При напукани пети и ръце може да се направи крем-вазелин от восък и зехтин.

За ревматични болести, изгаряния и така нататък – восъкът има антиалергенно деяние, а с помощта на богатия си състав от етерични масла и витамини, оказва благотворно въздействие освен на кожата, само че и на костите и ставите, прониквайки в дълбочина. Това го прави здравословна съставна част в изработката на разнообразни кремове и помади, както с козметичен, по този начин и с медицински/лечебен резултат.

За простудни и възпалителни болести – неврити, мускулни болки, лумбаго, разтегнати сухожилия и други, е уместно топлолечение с восък.

За проблеми с щитовидната жлеза – вършат се топли и студени компреси, както и се употребяват восъчни и медни артикули.

За маска за лице – с почистващ, хидратиращ и възстановяващ резултат – смесва се пчелен восък със зехтин, базисно масло и мед и се нанася за 20-30 минути.

Пчелният восък е наличен и потребен артикул с естествен генезис. Ценна съставна част е както в промишлената промишленост, по този начин и в козметологията и националната медицина. Влиза в състава на домашни помади за здраве и хубост и в търговски артикули със същите функционалности – мехлеми, кремове, маски, свещички, пластири, лосиони, сапуни и други За да се засилят потребните му качества се смества със зехтин, мед, свинска мехлем, масла – етерични и базисни, борова смола и алкохол.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР