Пчелният мед поскъпва около 2 пъти, докато стигне от кошерите

...
Пчелният мед поскъпва около 2 пъти, докато стигне от кошерите
Коментари Харесай

Шок! Медът скача двойно от кошера до супера

Пчелният мед нараства към 2 пъти, до момента в който стигне от кошерите до щандовете в магазините, и то без да минава през медиатори, оповестява „ Монитор “.

Много от производителите на мед работят непосредствено с комерсиалните вериги и все пак цената също скача доста. Пчеларят Димитър Костадинов от с. Орлене, Ловешка област, сподели за „ Монитор “, че не продава на изкупвачи, а непосредствено в София на 2 вериги.

„ Във веригата разликата е съвсем 100% “, изясни той.

На щанда си на земеделския панаир „ Зелена седмица “ в Берлин стопанинът сподели биомед, който им го доставя на 8 лева, а на щандовете се продава на най-малко за 14 лева

Представителят на немската компания Hompas Мартин Димитров също счита, че цените на пчелния мед са извънредно повишени в комерсиалните веригите, а в това време изкупната цена е ниска. „ Разликата е минимум 100 на 100 “, удостовери той.

Друг проблем на българските пчелари е износът на нашия пчелен мед главно като суровина. По думите на Димитров съвсем всички немски компании купуват меда от нашата страна като суровина. „ Вземат го в огромни контейнери от по 300 кг и по-късно го объркват с техни сортове. Накрая във веригата се продава някаква комбинация сред български и немски мед. Те вземат нашата продукция, с цел да могат да си качват качеството на своята. За страдание по този начин

нашият мед не пробива в Германия като български

и остава чужд. Опитваме се да можем да стигнем до крайния консуматор във Федерална Република Германия. За това обаче би трябвало да се преборим с много огромни играчи на пазара и имаме имаме проекти да отворим наш дребен магазин първо във Франкфурт “, добави той.

Подобни огромни разлики в изкупните и крайните цени има при други хранителни артикули. Венцислав Петков ръководител на Обединението на младите фермери в България, изяснява, че създаваните от него розови домати, нормално минават през минимум три ръце, до момента в който стигнат в магазина и по този начин цената им много се надува. „ В месеците, когато има обилие доматите излизат от Мало Конаре на 2 лева, а в София се продават за минимум 5 лева Има случаи цената да се подвига и над 2,5 пъти. В края на сезона завършваме с цена на производител над 3 лева, а на пазара в столицата се продават за най-малко 7 лева или даже и 8 и 10 лева за кило “, изяснява фермерът. За да може по-голяма част от облагата да остава у производителите Петков счита обединяването, което той управлява, да отвори дребни магазини първоначално в София и Варна. „ Там ще могат

да продават дребните производители,

които не могат да отговорят на стандартите за експорт за количество “, изясни градинарят.

Сравнително по-малка е разликата при млечните артикули. Според Димитър Зоров, ръководител на Асоциацията на млекопреработвателите от мандрата до щанда в магазина цените им скачат от 35 до 45%, като най-голяма е разликата при кашкавала. „ Заради огромната конкуренция на пазара на млечните артикули, надценката е в тези граници “, изясни браншовикът и разясни, че казусът с по-големите облаги на търговците е в цяла Европа, като началото на тази процедура е сложено в Германия. „ И нашите търговци, с цел да не изостанат, я прихванаха “, добави Зоров.

Николета Лингорова от „ Инекс агро”, занимаваща се с произвеждане на сушени и замразени плодове изясни, че високите отстъпки, желани от огромните вериги докарват цената на едро под себестойността на произвеждане. „ За това работим с дребни магазини, където оскъпяването е 25-30%.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР