Пчеларят полага системно грижи за своите кошери с пчели, за

...
Пчеларят полага системно грижи за своите кошери с пчели, за
Коментари Харесай

Грижи за пчелите през пролетта

Пчеларят поставя редовно грижи за своите кошери с пчели, с цел да може те да го възнаградят с тежки пити мед. Най-важни измежду тези грижи са пролетните, тъй като от тях зависи главно медодобивът.

Известно е, че пчелите не спят зимен сън, само че през зимата те са пасивни, не създават мед, а се хранят със запасите от последната си акция на извличане на пчелния артикул. Напролет цикълът стартира още веднъж и този стартов сезон се явява доста значим.

Какво се случва в пчелина напролет?

Още със снасянето на първите яйца от пчелата майка животът в кошера радикално се трансформира - от въздържан, какъвто е през зимата, става деен. Отгледаните напролет пчели са най-активни и с максимален принос за кошера.

Главна грижа на пчеларя е да подкрепи пчелите през пролетта, с цел да отгледат положително пило и да могат преди настъпването на основната паша да се развият оптимално.

За да се отглежда повече пило, нужно е температурата в кошера да бъде 34-35 °C. Затова за непокритите с пчели пити би трябвало да се погрижи пчеларят. Те би трябвало да бъдат извадени, а преградната дъска да се реалокира във вътрешността. Ако има овлажнели, те би трябвало да се заместят със сухи. Гнездата на изоставащи в развиването си фамилии би трябвало да се стеснят и затоплят, с цел да се контролира температурния режим в кошера и да се даде опция на фамилията да укрепне.

Важна част от грижите е пролетното поддържане на пчелите. То се прави със захарен сироп, като съотношението захар към вода е в равни количества. Захарният сироп в такива съответствие се приближава най-плътно до състава на нектара в цветята и пчелите го преработват по-лесно.

Стари и негодни пити също би трябвало да се подменят и пчелите да изградят нови, без това да пречи на добива на мед. За построяването се слага восъчна основа от пчеларя.

 Грижи за пчелите напролет

В този интервал би трябвало да се следи и роевото въодушевление на пчелите, с цел да се предотврати по-ранно роене, което е неподходящ факт. Всеки добър пчелар следи по какъв начин фамилиите се облитат при първото им излизане и прави заключения по какъв начин са прекарали зимата и в какво положение се намират на прага на сезона, в който ще стартират да създават още веднъж мед.

Има и други чисто рутинни хигиенични процедури, които имат значение за положителната кондиция на кошера. Това е разчистване на дъното на всеки кошер от боклуци, стерилизация на самия кошер, с цел да не заболеят пчелите, разчистване на мястото към кошерите и слагане на поилка в пчелина за пчелите, тъй като те също се нуждаят от вода както всички живи същества.

Добрата грижа от страна на пчеларя се заключава в помощ за подготовката на пчелите за дейния сезон.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР