Пчеларите излязоха на национален протест в София. Те не са

...
Пчеларите излязоха на национален протест в София. Те не са
Коментари Харесай

Пчеларите излязоха на протест


Пчеларите излязоха на народен митинг в София. Те не са съгласни с размера на държавната помощ de minimis.

Според протестиращите отпуснатите 3,5 млн. лв. не са задоволителни за възобновяване на пчелните фамилии, тъй като това прави по 5 лева на кошер. Недоволните желаеха сумата да е най-малко 40 лева и субсидиране в бранша посредством директни заплащания.

Стопаните желаят още по-строг надзор за третирането на аграрни култури, както и основаването на лаборатория, която да изследва смъртността на пчелите.

„ Страшно безстопанствен бранш, за жалост, заради тази причина пчеларите са намалели фрапантно с към 40% за последните няколко години. Настояваме да имаме директни заплащания, както всички останали аграрни производители - 60 евро на пчелно семейство. Има една разпоредба номер 13, която не разрешава пръскането от 10 ч. до залез слънце, само че, за жалост, не всички арендатори я съблюдават “, съобщи Николай Куменов, ръководител на федерацията на българските пчелари.

Междувременно агроминистерството заяви, че при започване на 2019 година ще бъде основана непрекъснато настояща работна група за бранш „ Пчеларство “.

Заместник-министърът на земеделието Янко Иванов се срещна с протестиращите организации. Той посочи, че работната група ще се заеме с проблеми като смъртността при пчелите, лабораториите и вземането на проби.

Като проблем той уточни многото организации, които съставляват пчеларите - досега са регистрирани 17, а през днешния ден в министерството е входирана декларация, подписана от над 40 организации.

Янко Иванов съобщи още, че Министерството е финансирало Българската организация за сигурност на храните (БАБХ) за закупуване на програмен продукт, който да усъвършенства връзката сред страната и пчеларите, при положение на всеобщи болести.

На срещата стана ясно, че сумата по de minimis за пчеларите е в размер на 3,5 млн. лева или 30 % от разноските за зимно поддържане.

„ Само два бранша в отглеждането на животни получават средства по de minimis тази година. Това са овцевъдите и пчеларите “, акцентира шефът на дирекция „ Животновъдство “ в агроминистерството Силвия Василева. /investor.bg
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР