Пчелари ще се съберат на протест пред Областната администрация в

...
Пчелари ще се съберат на протест пред Областната администрация в
Коментари Харесай

Пчелари протестират днес срещу масовото отравяне на пчели

Пчелари ще се съберат на митинг пред Областната администрация в Плевен поради всеобщото отравяне на пчели напоследък.

Те ще изразят недоволството си от нерегламентираното напръскване на посевите с пестициди и неналичието на надзор за поредна година. Над 5 000 пчелни фамилии са отровени в региона, като броят продължава да пораства. 

Според ръководителя на Областния пчеларски съюз и уредник на митинга доцент Юлиян Станчев, пчеларите подават сигнали за четвърта поредна година, само че осъдени няма, съобщи БНР. По негови думи тази година отравянето е в по-голяма степен от минали пъти. 

" Делото се води от предходната година. В същото време, на същите места се случи отравяне, тъй като се нарушават разпоредбите на растителна отбрана. Делата се водят 3-4 години, и по този начин се размива, закъснява глобата ", разяснява той.

Пчеларите ще упорстват да бъде въведена наказателна отговорност, затвор за отравяне и лишаване на правото за дотации с държавно подкрепяне.

" Защото едно отравяне на пчелини в едно село е еднакво да се възпламени пшеница преди беритба или градушка да убие реколтата или някакво злополучие, то е един тип злополучие ", добави той. 

Проблеми с всеобщо отравяне на пчелите тази година се следят в Смолянско, в региона на Бургас, Добрич и Сливен. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР