Пчелари от видинското дружество "Димитър Балев" ще участват в националния

...
Пчелари от видинското дружество "Димитър Балев" ще участват в националния
Коментари Харесай

Пчелари от Видин ще участват в националния протест

Пчелари от видинското сдружение "Димитър Балев " ще вземат участие в националния митинг в София. Протестът е плануван за 13 часа пред постройката на министерството на земеделието. Заедно с сътрудниците си, 15 пчелари от Видинско, ще отстояват свои претенции за по-адекватна политика в бранша.
Решение за проведеното неодобрение е взето на пчеларска среща във Варна, подписана е и декларация с съответни претенции, сподели ръководителят на сдружението Петър Младенов:
"На първо място желаеме съществено отношение към бранша, тъй като постоянно пчеларството е било на назад във времето. Има въпроси свързани със възнаграждение на опрашването, със основаването на национална лаборатория за проучвания, в която да се конкретизират аргументите за отравянията по пчелите и третиранията с пестициди. "
Над 30 пчеларски сдружения от страната поддържат декларацията. Тя е изпратена до виновните институции, след което е взето решение на пчеларите да бъде изплатена помощ "де минимис ", която да компенсира загубите на сектора от ниските изкупни цени на меда и ниските добиви. Въпреки това, митинг ще има, сподели Петър Младенов:
"Срокът за приемане на документи е от 17 декември до 15 януари, отделени са към 3,5 млн. лв., само че това не анулира настройката за митинг, защото попредварителни планове за всички регистрирани кошери се падат по към 5 лв., което е смешно... Лично аз го дефинирам като опит за измъкване от проблемите... "
Сред другите претенции на пчеларите са да има директни заплащания за всяко записано пчелно семейство, както и да се криминализират отравянията на пчели. / БНР
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР