Пчелари от цялата страна излязоха днес на протест пред Министерство

...
Пчелари от цялата страна излязоха днес на протест пред Министерство
Коментари Харесай

Пчелари протестират: Секторът ни умира

Пчелари от цялата страна излязоха през днешния ден на митинг пред Министерство на земеделието и храните, написа Марица.бг. От сектора недоволстват против минималните обезщетения, които страната отпуска по схемата " de minimis " поради ниските добиви и загубите през тази година. Настояват да се уреди трайно субсидиране в бранша, който да се отдели от отглеждането на животни, както и да се ограничи потреблението на пестициди в земеделието. Сред другите претенции са: криминализиране на нерегламентираното отнасяне на аграрни култури, да се сътвори акредитирана лаборатория за проучване смъртността на пчелите, която в България липсва и да има непоколебим надзор на незаконният импорт на неразрешени препарати. Не на последно място пчеларите упорстват да се ограничи нерегламетирания импорт на на ниска цена мед от Китай, Индия и Украйна.

Подигравка е да ни подмятат по 5 лева За да покрием най-малко частично загубите си от тази година, която бе извънредно слаба на мед, би трябвало да получим най-малко по 40 лева на кошер, оплакват се пчелари от пловдивското сдружение „ Акация 1899 “, които поддържаха националния митинг. Техни сътрудници разясняват, че обстановката в родното пчеларство е тревожна. За 10 години са починали съвсем 50 % от пчелните фамилии в страната. Заради липса на вероятност младежите не желали да се занимават с произвеждане на мед, а междинната възраст на пчеларите била 60 години.

По време на националната среща на зърнопроизводителите в Пловдив министър Порожанов разгласи, че пчеларите ще бъдат подкрепени по схемата „ de minimis ”, откакто се направи разбор, който да удостовери изказванията им за понижено произвеждане на мед, най-много поради климатичните условия тази година. Имало разминаване в показаните данни за смъртност при пчелите от Българската организация по сигурност на храните и тези на пчеларите.

На 5 декември Държавен фонд „ Земеделие “ реши да се отпусне държавна помощ на пчеларите с бюджет от 3 500 000 лв.. Ще бъдат подкрепени пчелари, които имат най-малко 20 бр. пчелни фамилии и през тази година са осъществили първокласен пчелен мед в сходство със Закона за пчеларството и Наредба за условията към пчелния мед. От фонда прецизират, че общият размер на подпомагането за един аграрни собственик, както и за едно и също дружество по схемата de minimis не може да надвишава левовата равноценност на 15 000 евро (29 337.45 лева.) за интервал от три данъчни години (2016 г.– 2018 г.). Експерти недоумяват по какъв начин пчеларите са пресметнали, че ще получат по 5 лева Размерът за подкрепяне на пчелно семейство ще бъде избран след приема на заявки за кандидатстване по помощта. Документи ще се одобряват от 17 декември 2018 година до 15 януари 2019 година в регионалните дирекции на фонда.

Има кухи бройки в статистиката за пчелните фамилии в страната, написа Марица.бг. Твърде доста претенденти по марката Млад фермер от Програмата за развиване на селските региони (ПРСР) са заложили в плановете си основаване на пчелини, като метод да получат повече точки при ранкирането на плановете. За това сигнализираха от Българска асоциация Биопродукти/БАБ/. Фермерите оповестиха цялостна поддръжка на всички претенции на националния митинг на пчеларите и също настояха за незабавни ограничения на страната в помощ на бранша.

От БАБ изпратиха до Министерство на земеделието " Писмо за поддръжка ", подписано от ръководителя на асоциацията Албена Симеонова. От влизането на България в Европейски Съюз до през днешния ден пчеларството е изоставеното дете на земеделието – бранш, за който няма нито европейско, нито национално подкрепяне. Националната пчеларска стратегия всъщност не е в интерес на пчеларите – тя обслужва само ползите на търговците и производителите на вароациди, кошери, майки и отводки. Тази стратегия не покачва приходите на действителните пчелари, в противен случай – всички неизбежни разноски непрестанно се усилват “, написа в писмото за поддръжка.

Биофермерите упорстват още да се одобри Закон за браншовите организации в земеделието, да се изготвят дълготрайни тактики за развиване на всички браншове в земеделието, в това число и на пчеларството, както и да се подхващат ограничения за прекъсване на нерегламентирания импорт от трети страни на всевъзможни неразрешени артикули./Марица
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР