Пчелари от Смолян настояват за по-строг контрол на нерегистрираните пчелини,

...
Пчелари от Смолян настояват за по-строг контрол на нерегистрираните пчелини,
Коментари Харесай

Пчелари в Смолян настояват за по-строг контрол на нерегистрираните пчелини

Пчелари от Смолян упорстват за по-строг надзор на нерегистрираните пчелини, с цел да се ограничи рискът от разпространяване на заболявания и болести от тях, оповестиха от локалното съдружие на пчеларите.

От сдружението дават образец с откритата болест американски гнилец в пчелин в Смолян, който към този момент е погубен от ветеринарните управляващи. Добивите от пчелен мед през тази година са положителни, над 15 кг от кошер са получили пчеларите, което се смята за приемлива годишна продукция за планинския район.

Пчелари излизат на митинг пред Министерството на земеделието

Случаят с американски гнилец е открит през лятото. Информацията за заболяването бе доказана от Областната дирекция по сигурност на храните. Заразата е открита след сигнал от локални пчелари за съществуването на два нерегламентирани пчелина, докарани от други региони. При инспекцията е открит единствено един пчелин, а вторият е бил изнесен от притежателя неотложно от града, прецизират от сдружението.

От ОДБХ обявиха, че незабавно е било разпоредено да се унищожи откритият пчелин, инфектиран с американски гнилец. Съгласно условията за очистване на болестта, пчелните кошери са били изгорени. Ветеринарите обявиха, че не са разкрили втори пчелин и в тази ситуация не могат да се вършат догатки дали някъде другаде са пренесени кошери със заразното заболяване.

Пчеларите получават 4,5 млн. лв. по de minimis

Регистрирани пчелари от Смолян изясняват, че към момента не може да се каже изрично дали болестта е публикувана и върху други пчели. Това ще стане ясно през идващия медоносен сезон, изясняват от сдружението. Пчеларите са загрижени за случаите на нерегламентирани пчелини, за които липсва надзор за сходни болести и болести. Нападенията от мечки върху кошери са другият проблем, пред който са изправени производителите на мед в Родопите.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР