Пчелари и земеделски стопани може би скоро ще намерят разрешение

...
Пчелари и земеделски стопани може би скоро ще намерят разрешение
Коментари Харесай

Намериха решение за противодействие на масовия мор по пчелите

Пчелари и аграрни стопани може би скоро ще намерят позволение на казуса с всеобщото измиране на пчели в резултат пръскането на посевите с отровни препарати за отбрана против заболявания и вредители. Това стана ясно на среща, отдадена на казуса, свикана от Областна дирекция „ Земеделие “ в Добрич. Според данните, в района има 1 276 пчелина с 88 850 пчелни фамилии. На срещата доста пчелари се оплакаха, че всеобщо земеделските стопани не уведомяват, когато пръскат против вредители, което се отразява пагубно на пчелите. По мнението на шефа на ОД „ Земеделие “ инж. Десислава Иванова, належащо е въпросът да се позволи от локалната власт, като кметовете поемат функционалностите по уведомяване за интервалите на отнасяне на културите, с цел да стигне информацията до пчеларите. От съдружие „ Пчела “ обаче предложиха това да става електронно – посредством основаване на специфична интернет платформа, която да е снабдена и с интерактивна карта. От своя страна, от Асоциацията на зърнопроизводителите - нейният ръководител Костадин Костадинов заяви, че към този момент са извършени редица срещи за основаване на сходна платформа, като за финансирането й има и благоприятни условия по европейски стратегии. Той обаче сподели, че до момента не се е стигнало до основаването й, поради неналичието на съгласие сред другите пчеларски сдружения. „ Обединете се и излъчете национално посланичество, тъй като другояче няма да успеем “, съобщи Костадинов. Той счита, че е по-добре да се отстрани междинното звено за обявяване - кметовете, тъй като някои от тях не си правят работата.
Костадинов обаче открои още един проблем – нерегистрираните земеделци, които не могат да бъдат хванати и глобени, а не оповестяват за пръскането, което вършат. Това важи в огромна степен за овощарския бранш и за лавандулата, която към този момент доближава 70 000 дка в Добруджа, а стопаните на тези полета пръскат без да се преценяват с наредбите - когато и да е на денонощието и без да уведомяват.
Тази година са постъпили седем заявки за подмор на пчели в Добричко, заяви Десислава Иванова. Само двама обаче от пчеларите са решили да платят скъпите проби на мъртви пчели и на пръскани растения, с цел да се откри какви препарати са употребени и дали от тях е настъпил морът. В този случай ние не можем да спомагаме повече, разяснява Иванова, само че акцентира, че се работи интензивно за възстановяване на връзката, тъй като "независимо от размера на вредата, за всеки собственик подобен проблем е голям ".
Всички участници в срещата се сплотиха към мнението, че двата сектора – пчелари и земеделци, са свързани и би трябвало да реализират съгласие. От пчеларите излязоха и оферти да се управлява по-сериозно вноса на семена, тъй като всеобщо към този момент има растения, които не са медоносни и са опасност за бъдещото развиване и на двата бранша. По данните от ОД „ Земеделие “ има подмор на 100% от кошери в КК Албена – 90 пчелни семейства; с. Пчелник - 150 фамилии и непълен мор в Балчик; с. Градница; с. Кладенци и с. Нова Камена. Контролиращите са открили, че доста стопани не са регистрирани, не са подали сигналите незабавно в ОД „ Земеделие “, не желаят да вземат проби за проучване, показват от Дирекцията. От Областната дирекция по сигурност на храните, които управляват нарушаванията, разясниха, че Добричка област е измежду районите с най-вече актове за нарушавания при отнасяне на посевите, само че би трябвало да има изрядни доказателства за всеки случай, с цел да не падне актът в съда.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР