Пчелари готвят протест, стана ясно днес на пресконференция на браншови

...
Пчелари готвят протест, стана ясно днес на пресконференция на браншови
Коментари Харесай

Пчелари от Варна готвят протести

Пчелари готвят митинг, стана ясно през днешния ден на конференция на браншови организации от Североизточна България, дадена във Варна, съобщи кореспондент на Агенция " Фокус ".  Причината е, по техни думи, в съзнателно съсипване на бранша. Днес  те показаха писмо с въпроси, които ще изпратят до президента и до разнообразни министерства. 

В взаимозависимост от отговорите, ще подхващат протестни дейности и ще алармират Европейските институции и Европрокуратурата.

Един от въпросите е обвързван с нерегламентираното прилагане на неразрешени, които са и нездравословни за здравето на индивида, а и водят до смъртност на пчелни фамилии, пестициди.  У нас няма лаборатория, в която всеки да може да ревизира дали има пестициди в кръвта и урината, настояват пчеларите.

Друг от въпросите е обвързван с това, дали има и какви са глобите за земеделци, които употребяват неразрешени пестициди.

Пчеларите от Североизточна Българи търсят отговор и за това, дали има картел измежду изкупвачите.

Само ние измежду животновъдите сме единствените, които не получаваме дотации, макар, че от Европа се отпускат, само че очевидно те отиват при строго избрани лица, безапелационни са от сектора.

Нашият труд е извънредно ниско обезщетен. След налози и такси облагата ни на година е от 1000 до 3000 лв.. У нас медът се изкупува за 4.50 лв. на кг, а за съпоставяне в прилежаща Гърция е 4.50 евро, а в Македония - 12 евро, настояват пчеларите.

Секторът е жертван на крах. Масово се продават пчелни фамилии, заради извънредно ниската облага. Паралелно с това, поради пестицидите, огромна е смъртността при пчелите, безапелационни са от сектора. От 160 кошера през 2019 година ми останаха 6. Другите починаха, изясни представител от Тервелско.

Освен митинг в София след 30 дни, те обмислят и протестни дейности в Брюксел.

Димитър ЩЕРЕВ
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР