Пазете се поне месец, ако сте изкарали грип Изключително тежко

...
Пазете се поне месец, ако сте изкарали грип Изключително тежко
Коментари Харесай

Проф. д-р Марияна Стойчева: Грипът в Пловдив - без...

Пазете се най-малко месец, в случай че сте изкарали грип

Изключително тежко понесоха тази година пловдивчани грипния вирус, боледуваха тежко, въпреки в нашия район заболеваемостта да не беше доста висока, регистрира проф. доктор Марияна Стойчева, шеф на инфекциозна клиника в УМБАЛ „ Свети Георги “. Според нея Пловдив и региона са се разминали с епидемията, макар че от Националния център по заразни и паразитни заболявания оповестиха, че към този момент е отминал единствено пикът на грипната вълна.

Според проф. Стойчева повода за тежкото протичане на болестта е във типа грипен вирус, който циркулира. Тази зима той е от вид В, към който хората нямат имунитет, защото  от дълго време не е циркулирал в нашите географски ширини. Болестта протичаше със мощна изнемощялост, до цялостна фрустрация, започваше доста остро с висока температура - 39-40 градуса и настинка, с болки в мускулите и ставите, мощно главоболие. Типично за грипа -той се стоварваше изведнъж, като гръм от ясно небе, ненадейно поразяваше хората. Повечето пациенти споделяха даже и минутата, в която са били изумени от инфекцията.  Заради тежката интоксикация болните от грип сами се преценят като тежко заболели, които би трябвало да си останат на легло, тъй като не са в положение да вървят на работа или на учебно заведение. Кашлицата се появява малко по-късно.

Ако няма затруднения, грипът минава за 5-7 дни, толкоз трае и температурата. За страдание обаче този вирус доста бързо срутва имунитета и в случай че пациентът е имал следени хронични заболявания - диабет, хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), сърдечни, ги извежда от този надзор и всички те се обострят, което довежда до повишаване на смъртните случаи.

Най-честите затруднения са на респираторната система, а най-тежките - на нервната, уточни проф. Стойчева. Грипните пневмонии се появяват още при започване на заболяването. Трудно се повлияват от лекарства, протичат с дихателна непълнота, а това е повода за съдбовния излаз. Освен пневмонии забележителен брой хора са лекувани за бронхит, а децата - за ларингит.

Бактериалните инфекции са другата огромна група затруднения. Тъй като грипният вирус нарушава целостта на лигавиците, те стават входна врата за разнообразни бактериални сътрудници, които провокират вторични инфекции след грипа. Много от тези пациенти споделят с лекарите, че при тях заболяването протекла на 2 етапи - температурата сякаш спаднала след 6-7 дни, само че по-късно още веднъж се повишавала.  

Най-тежките затруднения са на нервната система. Пациенти с такива затруднения не престават да пълнят леглата в пловдивската Инфекциозна клиника. „ Когато е наранена централната, пациентите страдат от менингити и енцефалити, които протичат с гърчове, с промени в съзнанието, кома и със сериозна прогноза. При засягане на периферната нервна система се получават парези, парализи, невропатии. Може да бъде наранена и вегетативната нервна система с значителни изпотявания, засилен апетит “, изясни проф. Стойчева.

Тя разяснява, че у нас профилактичните ограничения се подценяват, откакто имунизацията се употребява от най-малък % от популацията - едвам 3. Това е безусловно незадоволително, тъй като единствено при покритие от 90% може да се чака някакъв резултат. Ваксината не е жива, при нея няма странични резултати, хората няма от какво да се опасяват. Тя е редно да се слага още през октомври, и то годишно, тъй като включва вариантите за сезона. Не може да се имунизираме в този момент и да чакаме, че имунизацията ще ни пази 3 години, както си мислят някои хора. А даже човек да заболее, в случай че е имунизиран, при него грипът ще протече доста по-леко.

Когато човек се разболее, никога не трябва да позволява самолечение, тъй като е извънредно рисково. Недопустимо е да подценява признаците и да си споделя: Имам температура, само че тя ще ми мине. Прегледът от доктор е наложителен, с цел да сложи диагноза и да назначи лекуване, безапелационна е проф. Стойчева.

Началникът на Инфекциозна клиника за следващ път предизвести, че пиенето на парацетамол е нездравословно за черния дроб, а грипът се лекува само с противовирусните препарати тамифлу и реленца.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР