Пазаруване на килограм. Откъде идват дрехите втора ръка до пазара

...
Пазаруване на килограм. Откъде идват дрехите втора ръка до пазара
Коментари Харесай

Варна е сортировъчният център за дрехите втора ръка у нас

Пазаруване на кг. Откъде идват облеклата втора употреба до пазара у нас и за какво от ден на ден българи купуват използвани артикули? През какъв надзор минават и рискови ли са за здравето ни? Отговорите от Георги Георгиев в рубриката "На твоя страна " по Нова тв.
През предходната година в страната от трети страни, отвън Европейски Съюз, са импортирани над 11 хиляди тона облекла втора ръка за над 22 млн. лева Основно от Съединени американски щати, Швейцария, Канада и Норвегия. Част от този импорт продължава пътя си към трети страни - главно към Пакистан, Турция, Бенин, Гвинея и Индия. През 2017 година, да вземем за пример, изнесените количества са над 17 хиляди тона за над 31 млн. лева

Дрехите идват натоварени в големи контейнери на пристанищата в страната. Преди да доближат до такава степен се събират от компании, профилирани в разделно събиране и минават през хигиеничен надзор. Само във Варна има пет сортировъчни центъра, в които годишно се обработват над 20 хиляди тона облекла втора употреба. От сортировъчните бази на пристанищата чувалите с облекла потеглят към складовете в страната. Стоката от чувалите се разпределя по качество и сезонност. Разделят се мъжките, женските и детските облекла.

За сигурността на всяка дреха подсигурява документ за стерилизация, който би трябвало да е подложен на очевидно място в магазина. Третирането става при 90 градуса. През предходната година единствено в София здравните управляващи ревизират 170 обекта, а всяка четвърта инспекция приключва с нарушаване. Ако облеклата не са добре обработени може да се стигне до дерматити, алергии и даже инфекции, предизвестяват специалистите.

Истинската нервност в магазините е при зареждането на нови артикули. Тогава борбата е за всяка една дреха. Ловците на находки търсят продукти от международни марки. Нерядко по-късно ги препродават в интернет на доста по-високи цени. Плащането става на численост или на кг.

Дрехи втора употреба интензивно към този момент се оферират и в интернет. Големите търговски уеб сайтове с такава стока у нас към този момент са над 20. Преди да се пуснат за продажба в мрежата деликатно се ревизират до подробност. Сред най-търсените и скъпи находки са винтидж стоките - така наречен облекла с история от 60-те и 70-те години на предишния век.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР