Пазарните сили демонстрираха своята мощ по отношение на предлагането на

...
Пазарните сили демонстрираха своята мощ по отношение на предлагането на
Коментари Харесай

Втора вълна на COVID-19 може да има сериозни последствия за петролните пазари

Пазарните сили демонстрираха своята мощност във връзка с предлагането на петролните борси през последните седмици, само че опасенията от евентуална втора вълна на COVID-19 остават. Това съобщи през днешния ден Международната организация по енергетика (МАЕ), представена от Си Ен Би Си.

Тази заран петролът вид Брент се търгува за 29,72 $ за барел, което съставлява растеж от 1,8%, до момента в който американският лек недопечен нефт West Texas Intermediate (WTI) нарастна с над 2% до 25,84 $ за барел.

Коментарът на MAЕ идва на фона на изказването на изпълнителния шеф на организацията Фатих Бирол, който назова предходния месец „ черния април “, откакто цената на американския недопечен нефт падна до негативна стойност за първи път в историята.

Оттогава вероятностите пред енергийния пазар леко се усъвършенстваха, като цените на петрола се възвърнаха от априлския си срив.

„ Производството на нефт реагира мощно на пазарните сили, като икономическата интензивност стартира последователно, само че нежно, възобновяване. Остават обаче доста несигурности. “, споделят от МАЕ.

„ Най-голямата въпросителна е дали държавните управления ще съумеят да разхлабят ограничаващите ограничения, без да провокират нова вълна от ковид “, прибавят от основаната в Париж организация.

Друг риск съгласно нея идва от това дали групата на Организацията на страните експортьорки на нефт (ОПЕК) и нейните съдружници, известна като ОПЕК+, ще успее да извърши обещанието си за огромно стесняване на добави.

„ Това са огромни въпроси, като отговорите, които ще получим през идните седмици, ще имат огромни последици за петролния пазар “, акцентират от МАЕ.

Прогноза за търсенето

В своя месечен отчет от МАЕ предвиждат спад в търсенето от 8,6 млн. барела на ден(б/д) до 91,2 млн. б/д за тази година, Това е с 0,7 б/д под предходната прогноза на организацията.

Очакваното намаляване на търсенето ще бъде най-голямото в историята, споделят още от МАЕ.

От страна на предлагането организацията чака срив от 12 млн. б/д за този месец, което ще докара предлагането до 9-годишно дъно от 88 млб. б/д.

Тези резултати идват на фона на контрактуваното от ОПЕК+ в редуциране на добива на нефт с 9,7 милиона барел дневно през май и юни. От Саудитска Арабия възнамеряват да понижат производството с още 1 млн. б/д до 7,5 млн. б/д през юни.

МАЕ съобщи, че свиването на производството от страни отвън ОПЕК+, като Канада и Съединени американски щати, е довело до спад на добива с 3 млн. барела дневно през април по отношение на началото на годината. Агенцията се надява, че свиването ще доближи 4 млн. дневно през юни и може би още повече през идващите месеци
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР