Пазарните размествания, предизвикани от кризата с коронавируса, доведоха до наливане

...
Пазарните размествания, предизвикани от кризата с коронавируса, доведоха до наливане
Коментари Харесай

Инвестициите в Китай растат въпреки пандемията

Пазарните разбърквания, провокирани от рецесията с ковид, доведоха до наливане на повече капитал в китайските акции – наклонност, която съгласно някои стратези ще бъде дълготрайна, написа Си Ен Би Си.

„ Установяваме, че доста задгранични мениджъри пренасочват активите си в този интервал на ужас “, разяснява в края на април Тод Уилитс, началник на компанията за следене на финансови потоци ЕPFR. „ Пренасочването на активи към Китай е нещо, към което хората ще се насочват от ден на ден “, прибавя той.

Докато акциите на Уолстрийт удариха 3-годишно дъно през март, преразпределението на капитал към Китай измежду повече от 800 международни фонда е достигнало близо една четвърт от общите им вложения в размер на 2 трлн. $, сочат данните на ЕPFR. Това е растеж с над 20% спрямо предходната година и към 17% по отношение на равнището преди 6 години. Данните покриват фондове, които разпределят вложенията си в 9 категории акции, листвани на тържищата в континентален Китай, Хонконг, Тайван, Съединени американски щати и Сингапур.

Макар че американските акциите напреднаха доста от най-ниските равнища, регистрирани през април, китайските акции не изостават, а и в доста случаи се показват по-добре. Shanghai composite да вземем за пример е надолу с 5,2% от началото на годината, до момента в който S&P 500 се намалил с 11,1%.

Данните на EPFR демонстрират, че през последните седмици от фондовете, фокусирани върху Китай, има отлив, защото доста вложители разпродават активите си поради потребността от кеш. Въпреки това знаците демонстрират, че този отлив е краткотраен, като съгласно EPFR фондовете, инвестиращи в региона, ще продължат да пренасочват повече капитал към Китай за сметка на другите пазари.

При фондовете, фокусирани върху акциите от разрастващите се пазари, активите ориентирани към Китай са приблизително 34% от общите, до момента в който при фондовете, ориентирани към азиатските пазари отвън Китай, този % е 38.

Риск от ескалация на напрежението сред Съединени американски щати и Китай

На фона на растящото напрежение сред двете най-големи стопански системи на планетата, в Съединени американски щати се чуват от ден на ден гласове, призоваващи за ограничение на американските вложения в китайски компании.

Освен това, опасенията че някои от тези средства да отиват при лъжливи бизнеси отвън юрисдикцията на американското държавно управление, стават все по-големи. Миналият месец листваният на Nasdaq китайски съперник на Starbucks - Luckin Coffee, се озова в центъра на голям скандал, откакто разгласи, че е почнал вътpeшнo paзcлeдвaнe нa пpeдпoлaгaeмa измaмa в paзмep нa 314 млн. дoлapa. Акциите на веригата от кафенета се сринаха с 80%, преди тяхната търговия да бъде прекъсната.

Въпреки това ползата на вложителите към китайските акции остава висок, даже в Съединени американски щати

На 8 май Kingsoft Cloud стана първата китайска компания, стъпила на тържищата в Съединени американски щати от абсурда с Luckin Coffee и експлоадирането на епидемията от COVID-19 насам. От тогава до през днешния ден акциите на компанията за oблачни калкулации са поскъпнали с над 40%.

За да лимитират риска от напрежението сред Вашингтон и Пекин върху китайските акции на Нюйоркската фондова борса, от Morgan Stanely обявиха, че избират водещите акции от Китай по отношение на тези от Съединени американски щати, препоръчвайки на клиентите си да се концентрират върху книжата на компании от азиатската страна.

Чуждестранните вложения в китайски акции обаче остават дребна част от общата пазарна капитализация на тези компании поради рестрикциите към достъпа до тях, натрапен от Пекин. Книжата търгувани в Шанхай или Шънджън (известни като A-акции), стартират да заемат все по-голям дял от международните капиталови портфолиа.

За Джъстин Левърънс, портфолио управител от Invesco в Ню Йорк, китайски акции съставляват нова опция, поради нововъведенията в софтуерния и здравния бранш и относително по-малкият удар върху китайската стопанска система от пандемията.

„ Всяко десетилетие има бичи пазар в някоя промишленост “, разяснява той, визирайки ралита предходните ралита при американските софтуерни компании и японските акции. „ Китай, даже при по-ниски равнища на интензивност, ще остане водещият мотор на напредък през идващите 10 години “, споделя той.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР