Пазарната капитализация на новата компания ще е 18 млрд. долара

...
Пазарната капитализация на новата компания ще е 18 млрд. долара
Коментари Харесай

Randgold и Barrick създават най-голямата компания за добив на злато

Пазарната капитализация на новата компания ще е 18 милиарда $

Още по тематиката
Седмични вести за енергетика

В рубриката събираме всички най-важни вести от последните седем дни
21 сеп 2018
Доверието е изгубеният ключ на минния отрасъл

Държавата би трябвало да остави хората и вложителите да се схващат сами
10 сеп 2018
" Евромакс сървисиз " се отхвърля да добива злато край Трън

Компанията стопира плана, откакто 94% от хората гласоподаваха срещу него на референдум
14 юни 2017 Канадската минна компания Barrick Gold ще придобие съперника си Randgold за 6 милиарда $ с упоритостта да усили интереса на вложителите към бранша, който те заобикалят поради няколко години на неприятна възвращаемост, оповестява Financial Times.

Сделката ще сътвори най-голямата в света златодобивна компания с пазарна капитализация от 18 милиарда $, която ще ръководи някои от най-печелившите интервенции в Съединени американски щати и Африка. Освен това ще събере и две обилни персони в областта на добивната промишленост - Джон Торнтън, някогашен президент на Goldman Sachs, който оглавява Barrick от 2014 година, и Марк Бристоу, южноафриканеца, основал Randgold през 1995 година

Оптимисти за бъдещето на бранша

След тежка година златодобивният бранш се бори да убеди огромните вложители, че може да генерира задоволително средства, с цел да усили продукцията си и оттова възвращаемостта на акционерите. Годишното произвеждане на Barrick спадна от над 8 млн. унции от преди десетилетие до 5.3 млн. унции в този момент.

Цената на златото се е намалила с 9% тази година до 1200 $ за тройунция, а това е влошило финансовото положение на двете компании. Акциите на Barrick са паднали с 30% тази година. Приблизително с толкоз са поевтинели и книжата на Randgold, защото компанията се е бореше с редица проблеми, един от които стачка в една от най-големите ѝ мини. Друг проблем беше приемането на нов кодекс за труда и минното дело в Демократична република Конго.

Новата компания ще създава 6.5 млн. унции злато годишно и ще изпревари най-големия си съперник - американската компания Newmont Mining. Новата група ще бъде записана в Торонто и Ню Йорк.

" Индустрията ни беше подложена на критика поради краткосрочния ѝ фокус, несигурния напредък и слабата възвращаемост на вложения капитал ", споделя Бристоу. " Новата компания ще бъде доста друга. Целта ѝ ще бъде да реализира върхови резултати в бранша. За да успеем в това, ще би трябвало да гледаме сериозно върху базата ни от активи и метода, по който управляваме бизнеса си. Освен това би трябвало да имаме подготвеност да вземаме сложни решения ", прибавя той.

Дружеството ще управлява някои от най-големите и най-печеливши златни мини в света, в това число интервенциите на Barrick - Cortez и Goldstrike в Невада, и тези на Randgold в Демократична република Конго и Loulo-Gounkoto в Мали. " Основ ната ни мярка за триумф ще бъде възвращаемостта, която генерираме, а не броят унции, които произвеждаме. "
Марк Бристоу, създател на Randgold

Новото систематизиране

Торнтън ще резервира позицията си на ръководител в новата компания, до момента в който Бристоу ще бъде основен изпълнителен шеф, отговарящ за ежедневното ръководство на мините.

Цената на договорката е напълно в акции, а съглашението прави оценка книжата на Randgold на към 49 паунда, каквато беше крайната цена в петък вечерта.

Акционерите ще имат право и на дял от 2 $. Акционерите на Randgold ще имат 33.4% от комбинираното сдружение, а останалите ще бъдат следени от вложители в основаната в Торонто Barrick.

Акциите на Randgold набъбнаха с 5% до 51.19 паунда. " За златодобивната промишленост в Лондон това е огромно отчаяние. По този метод ни напуща едно от двете огромни имена на пазара. Остава единствено Fresnillo ", споделя Майкъл Стоунър, анализатор в Berenberg.

Barrick и Randgold обсъждаха допустимо обединение през последните три години, само че диалозите напреднаха едвам през последните девет месеца, като двамата шефове са прекарали общо 30 дни дружно, обмисляйки вероятните проблеми.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР