Пазарната капитализация на Alphabet - компанията-майка на Google, надхвърля 1

...
Пазарната капитализация на Alphabet - компанията-майка на Google, надхвърля 1
Коментари Харесай

Колко всъщност струва Google?

Пазарната капитализация на Alphabet - компанията-майка на Гугъл, надвишава 1 трилион щатски $.

Но всеки, който се е опитвал да разбере какво тъкмо стои зад това число и по какъв начин бизнесът на компанията може да получи точна оценка, е наясно какъв брой сложна е тази задача. Това написа в собствен разбор колумнистът на Marketwatch Тереза Полети.

По думите ѝ “разкодирането” на пазарната оценка на Alphabet е същинско премеждие, тъй като самата компания държи в загадка доста от детайлите на своя бизнес. Особено тези, които не са свързани директно с рекламните доходи на интернет търсачката Гугъл.

Освен това би трябвало да бъдат оценени по настрана трите обособени типа акции, включени в капитала на компанията. Обикновените дялове от клас А бяха издадени от Гугъл още при общественото ѝ предложение през 2004 година

Освен тях в капитала на Alphabet се включват и привилегированите бумаги от клас Б, с по-високо право на глас, 84% от които са благосъстоятелност на създателите на компанията Сергей Брин и Лари Пейдж.

Но в допълнение към тях през 2014 година интернет колосът пусна и емисия акции от трети клас, които не се разграничават от останалите по нищо, с изключение на по това, че нямат право на глас в Общото заседание.

Корпоративният “лабиринт” в Alphabet обаче не завършва с акционерната конструкция. В основата на нейния бизнес стои интернет търсачката Гугъл, която е един от колосите в света на интернет рекламата. Но през годините холдингът разшири активността си в доста по-широко направление.

Проблемът за анализаторите и вложителите обаче се крие във обстоятелството, че компанията не споделя кой знае какъв брой финансови елементи за останалите си действия. Дори и за най-популярната от тях – видеоплатформата YouTube, компанията в никакъв случай не е разгласила детайлна финансова разбивка, макар че беше призована да го направи даже и от Американската комисия за тържищата и скъпите бумаги.

YouTube има над 2 милиарда дейни консуматори и е един от най-ценните интернет активи в целия свят, само че все пак нейните финансови резултати се разгласяват в общия доклад за рекламните доходи на Alphabet, които съставляват 84% от всичките ѝ приходи.

Останалите 16 на 100 идват от три съществени източника – облачната платформа Гугъл Cloud, онлайн магазина за мобилни приложения Гугъл Play и хардуерния бизнес на Nest. И трите поделения са значими за вложителите, като се има поради, че на тези пазари компанията се конкурира с останалите софтуерни колоси от ранга на Amazon, Microsoft и Apple.

Гугъл обаче в никакъв случай не е разгласила обособена финансова разбивка на техните резултати, а ги включва в общите приходи. Единственото изключение беше Гугъл Cloud, което беше упоменато на два пъти – когато приходите му доближиха 1 милиард $ през февруари 2018 година и когато минаха 2 милиарда $ през октомври предходната година.

На върха на тази комплицирана структура стои холдинговата конструкция Alphabet, която е въодушевена от капиталовата империя на Уорън Бъфет Berkshire Hathaway. В нея се включват и “екзотичните” инициативи на Брин и Пейдж, обединени под шапката на поделението Other Bets (в дословен превод – “други залози”).

То генерира доходи посредством някои от страничните действия на компанията, като мрежата за високоскоростен интернет Fiber и биотехнологичната компания Verily. Като цяло обаче Other Bets работи на загуба и то забележителна – единствено за последното тримесечие на 2019 година тя възлиза на 941 млн. $.

Този вид бизнеси могат да донесат големи облаги в бъдеще, само че единствено в случай че реализиран амбициозните си футуристични цели. Waymo, да вземем за пример, която работи в региона на автономите транспортни средства, е един от водачите в тази област, само че към този момент няма изясненост по кое време големите вложения на компанията-майка в нейните разработки ще могат да се изплатят.

Всъщност, една огромна част от загубите на Other Bets идва точно от Waymo.

Всички тези фактори се включват в пазарната оценка на Alphabet, на стойност 1 трилион щатски $. Тя е 31.2 пъти по-голяма от прогнозната облага на компанията за 2020 година

В съпоставяне с останалите софтуерни колоси, които могат да се похвалят с 13-цифрена капитализация, коефициентът цена/печалба на акция на Гугъл е еднакъв с този на Microsoft, само че е много по-висок от този на Apple.

Трудно е да се предвижда дали книжата на Alphabet ще могат да поддържат тези равнища в дълготраен проект, счита Тереза Полети. Ако компанията записва още едно закъснение в растежа на рекламните си доходи, вложителите могат да предпочетат да приберат част от облагите си.

Но в случай че някой от новаторските бизнеси, опериращи под шапката на Other Bets, успее да се трансформира в пазарен шлагер, упованията към компанията могат внезапно да се покачат.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР