Пазарите в момента залагат на 90-процентова вероятност Управлението за федерален

...
Пазарите в момента залагат на 90-процентова вероятност Управлението за федерален
Коментари Харесай

Пазарите очакват Федералният резерв на САЩ да понижи лихвите

Пазарите сега залагат на 90-процентова възможност Управлението за федерален запас (УФР) на Съединени американски щати да намали краткосрочните си лихви с четвърт пункт до 1,75-2 % след двудневното съвещание, което стартира през днешния ден, написа Маркетуоч, представен от Българска телеграфна агенция.

Подобно решение би отговаряло на политиката на " корекции в средата на икономическия цикъл ", която стартира през юли.

Интересният въпрос затова не е какво ще направи УФР с лихвите при настоящето съвещание, а какво ще намекне за проектите си през идните няколко години.

Текущите пазарни индикатори сочат 60 % възможност лихвите на американската централна банка да бъдат понижени още веднъж преди края на 2019 година и близо 50 възможност за още намаления до пролетта.

Това значи, че не е значимо самото решение, а прогнозите на УФР за бъдещето и отговорите, които шефът на институцията Джероум Пауел ще даде на конференцията след съвещанието.

Неотдавнашното прекосяване на УФР от повдигане към стесняване на лихвите би трябвало да се преглежда в подтекста на коренната смяна на политиката на институцията, която стартира при започване на годината. Увеличенията на лихвите през 2018 година бяха стимулирани от безпочвен оптимизъм за базовата мощ на американската стопанска система. Експертите на централната банка бяха заблудени от данните за заетостта, които по-късно бяха преразгледани, както и от еднократния скок на финансовите вложения и разноските за защита, предизвикани от бюджетната договорка в края на 2017 година.

Не единствено УФР трансформира курса. Европейската централна банка също надцени растежа след краткосрочния " евробум " през 2017 година и по-късно бе принудена още веднъж да прибегне към тласъци. Миналата седмица институцията разгласи, че възобновява програмата си за изкупуване на облигации, напомня Маркетуоч.

Вчера президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп, представен от Ройтерс, прикани УФР към огромно намаляване на лихвата и тласъци.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР