Пазарите се сриват, но има акции, които се движат срещу

...
Пазарите се сриват, но има акции, които се движат срещу
Коментари Харесай

Спасителен пояс в морето от мечки

Пазарите се срутват, само че има акции, които се движат против общия тренд или търпят по-малки загуби. Общото при тях е, че се възползват от създалата се обстановка, при която животът по света затихва, бизнесът минава на home office режим, а за някои има повече свободно време. Ето и някои акции, които се показват сносно през последния месец, и в случай че не всички са на плюс, най-малко не са се сринали. За съпоставяне - от 19 февруари насам и навлизането в мечи пазар показателят S&P 500 е изгубил 22.3% (до 26 март включително*).

Zoom Video
Kомпанията провокира същински взрив освен в домашния офис, само че и на борсата. Тя предлага видеоконференции, чат и конферентни стаи, както и бизнес диалози. Всичко това е разбираемо за интереса към нея и единствено за три месеца цената на акцията се е удвоила, a клиентите й са над 15 млн. в целия свят. Във вторник обаче тя беше една от най-губещите компании на Уолстрийт след туитовете на президента Тръмп, че скоро може да накарат бизнеса да отвори. Което е и измежду бъдещите опасности за Zoom за спад в потреблението. Анализатори обаче правят оценка високо бизнес модела й и считат, че и след ковид той има капацитет, което си проличава и от растежа на приходите й. Пазарна капитализация: 39 милиарда USD Акции след 19 февруари: 135 USD (+36%)

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Netflix
Стрийминг услугата няма потребност от показване. През последните години тя провокира същински взрив освен в Съединени американски щати, само че и по целия свят. Компанията е част от групата на FAANG - новаторските IT компании, които през последните години бяха в основата на растежа на Уолстрийт. Абонатите на Netflix непрекъснато се усилват - световно са над 167 млн., компанията краде и от обичайните оператори. Със срутва на показателите през февруари стартира ликвидация и при нейните акции, само че те бързо започнаха да се възвръщат със затварянето на обичайните бизнеси и изнасянето на доста от чиновниците в тях.
Пазарна капитализация: 159 милиарда USD
Акции след 19 февруари : 357 USD (-6%)

Amazon
Онлайн ритейлърът не беше пожален от срутва на тържищата след 19 февруари, само че от началото на март акциите му се радват на напредък, който ограничи загубите на акцията до едвам 10% за интервал от месец. Онлайн търговецът се радва на търсене по време на карантината, преди дни разгласи, че ще наеме още 100 хиляди чиновници на цялостен или повърхностен работен ден, с цел да отговори на търсенето, усили и заплащането на актуалните си служащи. Компанията от FAANG предлага и видеострийминг, където директно се конкурира с Netflix.
Пазарна капитализация: 973 милиарда USD
Акции след 19 февруари : (-10%)

Electronic Arts
Друга промишленост, която се радва на взрив сега, е геймингът, въпреки че акциите й пострадаха. Electronic Arts е една от най-популярните компании в този бранш, който през последните дни се радва на голям интерес. Компанията, която стои зад игрите FIFA и доста други, чака новите игрови конзоли на Sony и Microsoft през тази година, които ще се отразят и на нейните доходи. Все още обаче не е ясно дали почналата рецесия няма да удари физическите продажби. Акциите на EA бяха сложени и в избора на JP Morgan измежду тези с капацитет за напредък след внезапния спад от последния месец.
Пазарна капитализация: 28.7 милиарда USD
Акции след 19 февруари : (-9.6%)

*Материалът е обновен с данни до 27 март. В харитеното издание е с данни към 25 март
Материалът не е рекомендация за покупко-продажба на скъпи книжа
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР