Пазарите растат, но разногласията сред гражданите както на развитите, така

...
Пазарите растат, но разногласията сред гражданите както на развитите, така
Коментари Харесай

Иън Бремер: 10 основни риска за света през 2018


Пазарите порастват, само че различията измежду жителите както на развитите, по този начин и на разрастващите се страни се усилват.

Либералната народна власт през днешния ден е по-малко законна, в сравнение с когато и да било след Втората международна война /1939-1945/, и международният ред се разпада. През последните 20 години в интернационалната политика е имало доста разтърсване и рецесии, само че, наподобява, че през 2018 година ще се сътвори такава обстановка, която заплашва с непредвидена рецесия – в геополитически проект съпоставима с финансовата рецесия през 2008 година

Рискът от „ геополитическа меланхолия “ основава декор за 10 съществени риска през 2018 година, съгласно данните на изследователския център Eurasia Group, занимаващ се с съвещания в региона на политическите опасности. Както се случва съществуват и няколко „ отвличащи момента “ или опасности, които, не са чак толкоз велики, колкото наподобяват на пръв взор.

1. Нарастващото въздействие на Китай

Докато във Вашингтон отсъства съгласувана и поредна политика, китайското държавно управление преразгледа външните условия за съществуването на страната, откри в тях нови правила, създаде най-ефективната в света световна търговско-инвестиционна тактика и употребява китайските софтуерни компании за пробутване на държавните ползи. Пекин влага и уголемява своето въздействие, обещавайки невмешателство в политически и стопански живот на другите страни, които сега са по-склонни да се причислят към Китай, да се ориентират към него и да го поддържат. Глобалната бизнес среда би трябвало да се приспособява към новите правила, стандарти и способи. През 2018 година американско-китайският спор ще стане по-вероятен – изключително в областта на търговия.

2. Възможността от възникването на пагубни произшествия

След атентатите от 11 септември 2001 година сериозна геополитическа рецесия не е имало, само че през днешния ден има доста области, в които неправилното деяние или неправилната преценка могат да предизвикат сериозен интернационален спор. Най-вероятният риск от случай е обвързван с конкуренцията и споровете в киберпространството, битката към Северна Корея, грешките на бойното поле в Сирия, растящото напрежение в връзките сред Съединени американски щати и Русия и разпространяването на бойците от „ Ислямска страна “ от Сирия и Ирак.

3. Технологичната Студена война

В света най-ожесточената битка се води за центровете за икономическо въздействие в региона на създаването на нови осведомителни технологии. Съединени американски щати и Китай ще се конкурират за първото място в региона на изкуствения разсъдък и суперкомпютърната техника, а също по този начин ще се борят за преобладаващо състояние на пазара. Правителствата в Африка, Индия, Бразилия и даже в Европа ще би трябвало да решат на кого да се доверят и чия продукция и стандарти да одобряват. Фрагментацията на общия пазар на технологии основава както пазарни опасности, по този начин и опасности свързани с нарушаването на осведомителната сигурност, изключително на фона на това, по какъв начин американските компании се борят със международните вируси.

4. Мексиканският фактор

2018 година ще стане определяща за Мексико, защото договарянията за преразглеждането на Северноамериканското съглашение за свободна търговия /НАФТА/ са достигнали сериозния етап, а гласоподавателите избират нов президент. Провалът на договарянията за НАФТА няма да значи анулация на съглашението, само че неизвестността към неговото бъдеще ще окаже мощно отрицателно въздействие на мексиканската стопанска система, имайки поради нейната сериозна взаимозависимост от търговията със Съединени американски щати. Що се отнася до президентските избори, които ще се състоят на 1 юли, поради корупционните кавги, престъпната активност на наркокартелите и бавния стопански напредък публичното неодобрение от ръководството се усилва. Необходимостта от промени се явява мотив в интерес на Андрес Обрадор, който въплъщава кардиналния отвод от удобната за вложителите икономическа политика.

5. Напрегнатите връзки сред Съединени американски щати и Иран

Доналд Тръмп изпитва злост към Иран. Ядрената договорка през 2018 година, евентуално, ще остане в действие, само че има огромна възможност, че тя ще бъде развалена. Тръмп ще поддържа Саудитска Арабия и ще организира политика на въздържане на Иран в Сирия, Ирак, Ливан и Йемен. Съединени американски щати ще постановат по-често наказания на Ислямската република поради тестванията с балистични ракети, хипотетичната поддръжка за тероризма и нарушаването на човешките права. Иран ще се съпротивлява. Ако нуклеарната договорка се провали, Техеран ще форсира своята нуклеарна стратегия и над района още веднъж ще надвисне опасността от удари на Съединени американски щати и/или Израел.

6. Отслабване на институциите

Правителствата, политическите партии, правосъдната система, медиите и финансовите институции, които обезпечават и поддържат мира и процъфтяването, не престават да губят доверието на обществото, от което зависи тяхната легитимност. През 2018 година популизмът, показал се в гласуването за Брекзит и избирането на Доналд Тръмп, може да даде подтик и на рисков антиноменклатурен популизъм и в разрастващите се страни.

7. Неопротекционизъм

В резултат на активизирането на придвижването срещу истаблишмънта в страните с развита пазарна стопанска система политиците са принудени да трансформират метода към световната икономическа конкуренция – те заемат неотстъпчива позиция, употребявайки тактиката на изморяване на съперника. В резултат пораства изолацията и отчуждеността. Неопротекционизмът основава бариери освен в обработващата индустрия и земеделието, само че и в цифровата стопанска система и новаторските браншове. Новите бариери са по-малко забележими: вместо търговски мита и квоти, през днешния ден най-предпочитани са такива принадлежности, като „ вътрешнодържавните “ ограничаващи ограничения – стратегиите за финансова помощ, дотациите, дотациите и условията да се „ купува продукция на локалните производители “.

8. Разногласия във Англия

Англия изпитва съществени компликации, свързани както с тежките договаряния за излизане от Европейски Съюз, по този начин и с риска от вътрешнополитическа рецесия. Що се отнася до Брекзит правилото, съгласно който „ до момента в който не е в съгласие всичко, не е в съгласие нищо “, ще стана причина за безкрайни борби поради дреболии сред представителите на двете страни. Що се отнася до вътрешната политика, то ръководството на процедурата за излизане от Европейски Съюз може да коства скъпо на премиера – да докара до неговата оставка. Ако това се случи, то на мястото на Мей, евентуално ще пристигна политик-консерватор, заемащ доста по-твърда позиция, което ще усложни договарянията по член 50 от Лисабонския контракт. Или след нови избори тя ще бъде заменена от водача на Лейбъристката партия Джереми Корбин.

9. Политика на идентичността в Южна Азия

Ислямизмът в някои елементи на Югоизточна Азия служи като източник на локалните форми на популизъм, което е най-видимо в Индонезия и Малайзия. Недоволството на етническите китайци, които в някои страни владеят непропорционално огромен дял от благосъстоянията, се усили внезапно, изключително в Индонезия. Преследването на мюсюлманското малцинство в Бирма провокира филантропична рецесия. В Индия в навечерието на изборите през 2019 година министър председателят Моди за подсилване на поддръжката може да употребява национализма, прикривайки радикализираните детайли на обществото, които се стремят да насочат своя удар против мюсюлманите и индусите от нисшите касти.

10. Безопасността на Африка

През 2018 година отрицателните последствия от дестабилизирането на периферията на Африка /Мали, Южен Судан, Сомалия/ се разпространиха на главните страни /Нигерия, Кения, Етиопия, Кот д'Ивоар/. Основните закани са свързани с войнствеността и тероризма. Чуждестранните сътрудници, които помагаха да се стабилизират слабите страни в предишното, през днешния ден са комплицирани. Кения, Нигерия, Уганда и Етиопия се сблъскват с нуждата да отделят повече средства за сигурност във времена, когато техните държавни управления би трябвало да редуцират разноските, а терористичните актове могат отрицателно да се отразят на ползите на непознатите вложители.

Отвличащи моменти или несъществуващи опасности

Критикуваната администрацията на Тръмп няма благоприятни условия да придаде законова мощ на дестабилизиращата или всяка друга политика. Еврозоната през 2018 година ще се откаже от политическите опасности. Конфликтът във Венецуела, както наподобява, е замразен, тъй като президентът Мадуро се оказа учудващо постоянен. /БГНЕС

---------

Иън Бремер, президент на Eurasia Group и професор по световни проучвания в Нюйоркския университет. Статията му е оповестена в списание "Тайм".
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР