Пазарите посрещнаха позитивно новината, че избраният за президент на Джо

...
Пазарите посрещнаха позитивно новината, че избраният за президент на Джо
Коментари Харесай

Пазарите реагираха позитивно на новината, че Байдън ще избере Джанет Йелън за финансов министър

Пазарите посрещнаха положително новината, че определеният за президент на Джо Байдън евентуално ще уточни Джанет Йелън за новия финансов министър на Съединени американски щати, защото се чака някогашният ръководител на Федералния запас да се концентрира върху заздравяването на стопанската система, а не толкоз върху прогресивната стратегия на  Демократическата партия – нещо, което плашеше доста вложители, написа Си Ен Би Си.

Първата жена началник на Фед ще бъде и първата жена министър на финансите. На поста тя ще се сблъска с невиждани провокации като висока безработица и рекордно равнище на дълг, до момента в който държавното управление се приготвя да усили разноските в битката с пандемията.

„ За мен това демонстрира, че Байдън приема нещата съществено и не се подава на настояванията от ляво. Йелън е сериозен икономист, а те имат съществени проблеми, които би трябвало да бъдат решени “, разяснява Бари Кнап Ironsides Macroeconomics

Фондовите пазари записаха растеж след приключването на информацията за евентуалната номинация на Йелън.

„ Имаше доста разновидности, които щяха да са по-лоши за банковия бранш. Според мен същинският риск идваше от евентуалното назначение на финансов министър, които да е прекомерно нападателен във връзка с банковия бранш “, сподели Кнап. Един от страховете на пазарите бе, че Байдън може да номинира за поста някой като сенатор Елизабет Уорън, която е за увеличение на регулациите на банките.

„ Йелън приказва доста за потребността от по-високи равнища на банков капитал при започване на финансовата рецесия, само че аз считам, че нейният избор би бил добър за банковия бранш. Когато в предишното сме имали проблем с поста, било то под републиканска или демократична администрация, повода за това е била, че на него са били назначени хора, които не схващат от стопанска система и налози “, добави Кнап.

Политическият анализатор от Raymond James Washington Ед Милс обаче отбелязва, че Йелън е потвърдила, че може да заема твърда позиция във връзка с банковия бранш. По време на работата си в Фед тя дава отговор за провеждането на стрес проби на банките и предприе дейности против Wells Fargo поради скандал с подправените банкови сметки.

„ Йелън евентуално ще бъде мощен бранител на фискалната поддръжка, само че не и политически привързан министър. Като цяло този избор демонстрира по-голям фокус върху икономическото възобновяване. Тя е човек, който пазарът познава и харесва. Бих споделил, че това е позитивно развиване за пазара, само че и за стопанската система като цяло “, разяснява Милс.

Редица стратези чакат Министерството на финансите и Фед да работят в синхрон, като някои даже считат, че Йелън може да е прекомерно близка с някогашните си сътрудници от централната банка. Кнап обаче не е склонен. „ Не считам, че тя е от хората, които се месят, където не им е работа “, сподели той.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР